Promocija
35

Univerzitet u Zenici bogatiji za devet doktora nauka

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Univerzitet u Zenici danas je svečano promovirao devet doktora nauka koji su u proteklom periodu sa svojim mentorima uz veliki trud i zalaganje došli do ovog zvanja. Sa današnjih devet kandidata, Univerzitet u Zenici je došao do brojke od 99 doktora nauka.

Rektor Univerziteta u Zenici Dževad Zečić je izjavio kako je promocija doktora nauka za Univerzitet u Zenici uvijek svečani trenutak.

"Danas promoviramo devet kandidata u čast doktora nauka iz različitih naučnih oblasti. Kandidati su doktorirali u predbolonjskom procesu i ukupno do sada imamo 158 prijavljenih doktorskih disertacija. Zaključno s današnjim danom, Univerzitet u Zenici broji 99 doktora nauka, a ostalih 59 kandidata bi trebalo doktorirati do kraja 2018. godine", kazao je Zečić.

Posebne riječi zahvale i čestitke uputio je kandidatima koji su ostvarili današnja zvanja, ali i mentorima koji su uložili svoj trud u rad s novih devet doktora nauka.

U čast doktora nauka danas su promovisani: Omer Beganović i Šaban Žuna (doktori tehničkih nauka s Fakulteta za metalurgiju i materijale), Alma Žiga i Sejfo Papić (doktori tehničkih nauka s Mašinskog fakulteta), Biljana Vrbić-Mačak (doktor humanističkih nauka s Filozofskog fakulteta), Ibnel Ramić (doktor književnohistorijskih nauka s Filozofskog fakulteta), Nerma Čolaković-Prguda i Amer Klopić (doktori ekonomskih nauka s Ekonomskog fakulteta) te Irena Hadžiabdić (doktor pravnih nauka s Pravnog fakulteta).

Hadžiabdić je izjavila kako je današnja promocija jedan od najizuzetnijih momenata u životu, ali i trenutak s velikom odgovornošću.

"Za svakog kandidata promocija u doktora nauka je jedan od najizuzetnijih momenata u životu. Ja sam izabrala da cijela moja životna karijera bude proces cjeloživotnog učenja. S današnjim zvanjem formalno dolazi kraj tome procesu, ali ne dolazi kraj očekivanjima jer ovaj momenat obavezuje i stavlja pred sve nas nove odgovornosti. Nećemo imati zadatke i obaveze da pišemo, ali će se očekivati naše djelovanje u društvu", izjavila je Hadžiabdić.

Nakon što su mentori izložili teme doktorskih disertacija svojih kandidata uslijedila je dodjela diploma te zajedničko fotografisanje s predstavnicima Univerziteta u Zenici, porodicom i prijateljima.