BiH
0

Univerzitet u Sarajevu promovirao 10 doktora nauka

FENA
Rektorat Univerziteta u Sarajevu danas je promovirao 10 doktora nauka farmaceutskog, medicinskog, stomatološkog, kriminalističkog, odgojnog te fakulteta nauka sporta i tjelesnog odgoja.

Na čast doktora farmaceutskih nauka promovirani su: Jasenka Miljuš, ekonomskih Denis Poljak i Biljana Rađenović, medicinskih Ksenija Miladinović i Naser Nabil, stomatoloških Nina Marković i Amra Arslanagić-Muratbegović, odgojnih Maja Cindrić, kriminalističkih Muamer Kavazović te nauke sporta i tjelesnog odgoja Izet Bajramović.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Faruk Čaklovica je kazao da su doktori nauka danas potrebniji našim institucijama, u projektima izgradnje naučnoistraživačkih kapaciteta, njihovo prisustvo je neophodno i predstavlja faktor stabilnosti bh. društva u cjelini.

"Za svoj preobražaj, materijalni i duhovni, čovječanstvo ima da zahvali u prvom redu nauci, naučnom stvaralaštvu i istraživanju, jer bez nauke ne može biti ni blagodati naroda, a ni naroda u pravom smislu riječi".

Do sada je na Univerzitetu u Sarajevu završilo 160.000 diplomanata, 4.128 magistara te 2.545 doktora nauka.

"Obrazovanje je jedino naše oružje, imamo vrlo pametne mlade ljude i mi trebamo da uspostavimo strategiju daljeg akademskog razvijanja i napredovanja , a kapital BiH leži u obrazovanju i akademskom nastavku karijere i to je naša pamet i naša budućnost", rekao je danas promovirani kanidat medicinskih nauka dr. Naser Nabil.