BiH
0

Univerzitet u Bihaću dodijelio Adilu Zulfikarpašiću zvanje počasnog doktora pravnih nauka

FENA
Na svečanoj sjednici nastavno-naučnog vijeća Univerziteta u Bihaću, povodom deset godina rada ove visokoškolske ustanove, akademiku Adil-begu Zulfikarpašiću dodijeljeno je zvanje počasnog doktora pravnih nauka, saopćio je Bošnjački institut.

Svečanosti dodjele ovog visokog zvanja prisustvovali su rektori univerziteta iz Bihaća, Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Tuzle, Zenice, Niša, Zagreba, te ugledni profesori, članova Vlade Unsko-sanskog kantona i brojnih gostiju iz BiH i inozemstva.

U obrazloženju priznanja, rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Refik Šahinović i dekan Pravnog fakulteta prof. dr. Mujo Demirović istakli su da se prvi počasni doktorat Univerziteta dodjeljuje Zulfikarpašiću za izuzetno, visokomoralno i općeljudsko djelovanje na promociji mira, tolerancije te čuvanja identiteta bošnjačkog naroda.

Također, Zulfikarpašić je između ostalog dao doprinos odbrani BiH, zaštiti ljudskih prava, razvoju društvene misli na polju pravnih i humanističkih nauka, političkoj pluralizaciji BiH, te razvoju naučnog i kulturnog života naše zemlje kroz osnivanje i rad Bošnjačkog instituta.

Predsjednik komisije za dodjelu počasnog doktorata prof. dr. Mustafa Imamović je rekao da se može reći da je Zulfikarpašićevo životno djelo tijesno povezano s cjelokupnom, u prvom redu, modernom povješću BiH.

Primajući počasni doktorat pravnih nauka, akademik Adil-beg Zulfikarpašić u svom obraćanju je istakao da se "mladi u našoj zemlji moraju školovati i sticati znanja, da to moraju učiniti radom i učenjem, jer je u nauci budućnost BiH i samo tako mogu osvijetliti obraz ove zemlje“.

Zahvaljujući na dodijeljenoj tituli, akademik Zulfikarpašić je rekao da mu je ova titula posebno draga i da mu predstavlja čast jer je dobio od mladog Univerziteta ali i "od stare, herojske i ljute Krajine“.

Prije svečanosti, akademik je sa svojim saradnicima posjetio sjedište vlade USK-a, gdje su ih primili premijer i članovi vlade, te nakon toga Općinu Bihać.

Načelnik Hamdija Lipovača je zahvalio akademiku na svemu što je učinio na planu očuvanja bošnjačkog identiteta, otvaranju Bošnjačkog instituta u Cirihu i Sarajevu te što je ostavio u amanet mlađim generacijama mnoga dobra djela.