BiH
2

Univerzitet u Bihaću dobio novu opremu, u toku edukacija uposlenih

FENA
Pored zdravstvenih ustanova na području Unsko-sanskog kantona (USK), kroz povoljan austrijski kredit, opremaju se i članice Univerziteta u Bihaću. Za razliku od zdravstva, gdje je isporuka opreme još uvijek u toku, sva oprema nabavljena u okviru projekta "Modernizacija Univerziteta u Bihaću", u vrijednosti od oko pet miliona eura, isporučena je.

"Predstavnici austrijske firme, zadužene za nabavku opreme u okviru projekta, trenutno vrše edukaciju uposlenih na fakultetima, a nagledaju i proces instalacije u kojem ima određenih poteškoća", izjavio je za Fenu rektor bihaćkog Univerziteta, prof.dr. Refik Šahinović.

Po njegovim riječima, problem je nastao jer je u USK-u na snazi odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine, tako da nema sredstava da se adaptiraju određene prostorije za smještaj opreme, posebno nekoliko aparata, koji su velikih gabarita i vrlo su osjetljivi.

Šahinović dodaje da je najveći dio opreme trenutno smješten u laboratorijama. Iako je ugovorom precizirano da bi se oprema trebala početi koristiti do kraja maja, zbog problema oko instalacije, u dogovoru s dobavljačima, taj rok prolongiran je do polovine jula.

Pored toga što će članicama Univerziteta u mnogome olakšati rad, nabavka ove sofisticirane opreme vrlo je značajna, jer se ova visokoškolska institucija konačno nalazi u fazi akreditacije.

"Imamo informacije da je formirana Komisija eksternih stručnjaka za ocjenjivanje i reviziju kvaliteta i davanje preporuka o akreditaciji Univerziteta u Bihaću. Sada se vrši još samo provjera da nema nekakvih sukoba interesa redovnih članova komisije, ali i to će se za nekoliko dana riješiti", istakao je Šahinović.

Očekuje, kako je kazao, da se sjednica Komisije za eksternu evaluaciju održi maksimalno za mjesec dana, kao i da se za dva do tri mjeseca konačno završi faza akreditacije bihaćkog Univerziteta.