{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Unija za održivi povratak: Nepogode najviše pogađaju povratnike

F
27.8.2012. u 19:02
2
3
Unija za održivi povratak: Nepogode najviše pogađaju povratnike
2
Unija za održivi povratak: Nepogode najviše pogađaju povratnike
Foto: Ilustracija
Unija za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini skreće pažnju da je uvidom u ovogodišnje budžete opština i gradova u našoj zemlji evidentno nedovoljno izdvajanje novca za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma iako su Revidiranom strategijom propisani veća nadležnost i odgovornost lokalnoj upravi u ovoj oblasti, saopćeno je iz te unije.
"Provođenje ove strategije ne znači samo izgradnju kuća već osiguranje uvjeta za održivi povratak uključujući i deminiranje.

Pitanje deminiranja povratničkih područja nije izolovan društveni ili sigurnosni problem, što postaje očito svaki put kad se pojave požari ili druge nepogode u kojima je otežano djelovati zbog mina.

Povratnička populacija, bez obzira na nacionalnost i mjesto povratka, trpi najveće posljedice nepogoda bilo da su u pitanju požari, velike snježne padavine, poplave ili suše", citat je iz saopćenja Unije.

Suočavanje s posljedicama nepogoda je nedovoljno, a s uzrocima skoro nikakvo.

Revidiranom strategijom za provedbu Aneksa VII veća nadležnost i odgovornost je data lokalnoj zajednici, ali ove godine izdvajanje svih lokalnih vlasti nije veće od sedam miliona KM a potrebe su daleko veće, napominje Unija za održivi povratak i integracije u BiH.

Stoga poziva one koji će se boriti za vlast na narednim lokalnim izborima u zemlji da predizborna obećanja potkrijepe povećanim izdvajanjima novca iz budžeta lokalnih zajednica za provođenje Revidirane strategije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: