{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Unija za održivi povratak: Nepogode najviše pogađaju povratnike

F
27.8.2012. u 19:02
2
3
Unija za održivi povratak: Nepogode najviše pogađaju povratnike
2
Unija za održivi povratak: Nepogode najviše pogađaju povratnike
Foto: Ilustracija
Unija za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini skreće pažnju da je uvidom u ovogodišnje budžete opština i gradova u našoj zemlji evidentno nedovoljno izdvajanje novca za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma iako su Revidiranom strategijom propisani veća nadležnost i odgovornost lokalnoj upravi u ovoj oblasti, saopćeno je iz te unije.
"Provođenje ove strategije ne znači samo izgradnju kuća već osiguranje uvjeta za održivi povratak uključujući i deminiranje.

Pitanje deminiranja povratničkih područja nije izolovan društveni ili sigurnosni problem, što postaje očito svaki put kad se pojave požari ili druge nepogode u kojima je otežano djelovati zbog mina.

Povratnička populacija, bez obzira na nacionalnost i mjesto povratka, trpi najveće posljedice nepogoda bilo da su u pitanju požari, velike snježne padavine, poplave ili suše", citat je iz saopćenja Unije.

Suočavanje s posljedicama nepogoda je nedovoljno, a s uzrocima skoro nikakvo.

Revidiranom strategijom za provedbu Aneksa VII veća nadležnost i odgovornost je data lokalnoj zajednici, ali ove godine izdvajanje svih lokalnih vlasti nije veće od sedam miliona KM a potrebe su daleko veće, napominje Unija za održivi povratak i integracije u BiH.

Stoga poziva one koji će se boriti za vlast na narednim lokalnim izborima u zemlji da predizborna obećanja potkrijepe povećanim izdvajanjima novca iz budžeta lokalnih zajednica za provođenje Revidirane strategije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: