BiH
1

U Goražde povratak zaustavljen na pola puta

FENA
Goražde
Goražde
Unija za održivi povratak i integracije u BiH danas je u Goraždu organizirala Regionalni sastanak o temi realizacije Revidirane strategije za implementaciju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Riječ je o prvom u nizu regionalnih sastanaka na kojm je razgovarano o stvarnim potrebama povratnika u ovoj regiji kao i mogućnostima finansiranja.

Sastanku su prisustvovali predstavnici povratnika iz općina Goražde, Novo Goražde, Višegrad, Foča, Sokolac i Vlasenica.

"Sudeći prema izdvajanjima za povratak iz budžeta institucija BiH u 2012. godini, vlast nema namjeru da se ozbiljno pozabavi provedbom Aneksa VII koji je ravnopravni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Time je proces implementacije Revidirane strategije zaustavljen na pola puta", istakla je predsjednica Unije za održivi povratak i integracije Mirhunisa Zukić.

Današnji sastanak organiziran je u okviru kampanje za pomoć realizaciji Revidirane strategije za implementaciju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, koju pokreće Unija.

"Unija za održivi povaratk i integracije u BiH kao mreža koja okuplja 99 lokalnih povratničkih nevladinih organizacija pokreće kampanju podrške povratku i povratnicima pod nazivom "Povratak - vitalni građanski interes". Cilj kampanje je prikupljanje podrške građana i javnosti za povećanje budžetskih sredstava u 2013. godini za povratak i realizaciju Revidirane strategije za provedbu Ankesa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma", istakla je Zukić.

Nakon Goražda, regionalni sastanci o istoj temi bit će tokom juna organizirani i u Mostaru, Tuzli, Sarajevu i Banjoj Luci.

Revidiranu strategiju BiH za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, Parlamentarna skupština BiH usvojila je 2010. godine.Ovaj dokument ima sveobuhvatni pristup u rješavanju izbjegličke problematike, te je zacrtao ostvarive ciljeve da bi povratak bio uspješan i održiv.

Zbog zastoja u formiranju vlasti na nivou BiH te neusvajanja budžeta u 2011. godini došlo je i do zastoja u implementaciji Strategije. Ni u 2012. godini iz budžeta BiH nije izdvojena nijedna konvertibilna marka za povratak.

Iz Unije upozoravaju da je to u direktnoj suprotnosti s dokumentom koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH, ali i s Dejtonskim mirovnim sporazumom.