BiH
0

UNIFEM: Izuzetno teško ostvarivanje ženskih prava u BiH, spolna diskriminacija široko rasprostranjena

FENA
U okviru Sedmice ravnopravnosti spolova/Gender Week, danas je u Sarajevu prezentiran izvještaj o projektu praćenja implementacije Rezolucije Ujedinjenih nacija 1325 - Žene, mir i sigurnost (UNSCR 1325).

Projekt monitoringa za 2007. godinu, kojeg zajedno s partnerima i u saradnji sa UNIFEM-om, provodi organizacija „Žene ženama“ bavi se ocjenom provedbe Rezolucije 1325 u BiH kako bi se osiguralo uspješno zagovaranje za ovu rezoluciju na nivou države.

Četiri ključne oblasti odgovornosti definirane Rezolucijom UN-a 1325 čine temelj strukture izvještaja i rasprave o zaključcima: uključenost žena na svim nivoima odlučivanja, aspekt ravnopravnosti spolova u obuci policijskog i vojnog osoblja, zaštita i poštivanje ljudskih prava žena i ženske djece te uključivanje principa ravnopravnosti spolova u izvještaje UN-a.

Kako se navodi u Izvještaju, generalni zaključak nakon ovog monitoringa je da vladine institucije, međunarodne organizacije, te misije UN-a u BiH, još uvijek ne poklanjaju dovoljno pažnje Rezoluciji UNSCR 1325, te otuda u njihovim strukturama izostaje aspekt ravnopravnosti spolova.

Vlasti u BiH su usvojile mnoge institucionalne mehanizme za integriranje principa ravnopravnosti spolova, međutim, premda su Rezolucija UNSCR 1325 i odgovarajući međunarodni principi u oblasti ljudskih prava razvili svijest o mogućnosti značajnih promjena u životima žena, većina ovih institucionalnih mehanizama se nedovoljno ili nekonzistentno provodi na svim nivoima vlasti.

U izvještaju se navodi da je u 2007. godini, ostvarivanje ženskih prava u BiH i dalje izuzetno teško, posebno u ruralnim zajednicama. Većina građana nije upoznata sa definicijom ili sa obimom ljudskih prava, a diskriminacija na osnovu spola je široko rasprostranjena na svim nivoima i u svim segmentima društva u BiH. Kombinacija patrijarhalne tradicije, socijalnog i ekonomskog siromaštva, ratnih trauma i nacionalističke politike predstavlja prepreku mnogim ženama i omladini u uživanju čak i osnovnih ljudskih prava, navodi se između ostalog u zaključcima ovog izjveštaja.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić je kazala da je neophodno da BiH, kao članica UN-a, implementira ovu rezoluciju.

„Kod nas nije problem samo normative i zakona i donošenja novih zakona, nego primjene već postojećih“, kazala je ona napominjući i to da u BiH nema dovoljno žena na mjestima gdje se odlučuje te da žene ne učestvuju u svim reformama, od policije, ustavnim i ostalim reformama koje se provode u BiH.

Zastupnica u državnom parlamentu Mirjana Malić je, govoreći o implementaciji ove rezulicije u BiH, istaknula da i ono što se implementira je formalno, a nije ni na kakav način s pravom namjerom da se stanje popravi.

„Na žalost, pred nama je težak i dug put i svi skupa moramo da budemo puno energičniji da bi stanje u zemlji popravili“, kazala je Malić.