"Nulta diskriminacija"
54

Sarajevo: Vječna vatra osvijetljena zanimljivim logom u sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Zgrada iznad Vječne vatre večeras je osvijetljena logom Dana nulte diskriminacije, što je rezultat inicijative Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Ovo osvjetljenje se dogodilo u sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Cilj ovog dana, koji se obilježava 1. marta, jeste podizanje svijesti o problemu diskriminacije, kao i naglašavanje važnosti prepoznavanja različitih oblika diskriminacije te pronalaženje načina zaštite od nje.

"Ovaj datum uvršten je u Kalendar događaja od značaja za Grad Sarajevo. Imamo nultu toleranciju na svaki vid diskriminacije! Svi imaju pravo na dostojanstven život bez obzira na spol, nacionalnost, etničku pripadnost i religiju", napisala je gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić.

Dan nulte diskriminacije osnovale su Ujedinjene nacije s ciljem stvaranja globalne solidarnosti i promoviranja jednakosti. Ovaj dan predstavlja važan podsjetnik na borbu protiv svih oblika diskriminacije te na potrebu za izgradnjom društva koje poštuje različitosti i pruža jednake mogućnosti svim pojedincima.