|

UNICEF: Podići svijest javnosti o Downovom sindromu

UNICEF: Podići svijest javnosti o Downovom sindromu
7
F
FENA
21.3.2012. u 15:42
0
komentara
7

dijeljenja
UNICEF: Podići svijest javnosti o Downovom sindromu
UNICEF vjeruje da je Svjetski dan Down sindroma dobra prilika da se podigne svijest javnosti o tom razvojnom poremećaju kao i da se skrene pažnja na važnost adekvatne i kvalitetne dijagnoze i rane intervencije koja bi trebala biti omogućena svoj djeci u BiH.
Procijenjeno je da se Down sindrom javlja kod jedne od 1.000 beba i ima značajan utjecaj na djecu, njihove porodice, zajednice i društvo.

"Nedavno usvajanje Politika o ranom rastu i razvoju na nivou države i u oba entiteta, koje uključuju i jasan fokus na ranu intervenciju u djetinjstvu ohrabrujući je napredak", navode iz UNICEF-a.

Ističe se da je ovo novi pristup za Bosnu i Hercegovinu i omogućava usluge podrške za razvojne aktivnosti za porodice s novorođenčadi i djecom koja imaju problema u razvoju, koja su pothranjena, imaju invaliditet ili atipično ponašanje, s ciljem da bi se promovirao razvoj djeteta i kasnije inkluzija u školu i zajednicu.

"Ovaj dan je važan moment za podsjećanje na važnost promocije inkluzivnog obrazovanja da bi se osiguralo da su djeca s razvojnim poremećajima uključena u redovno obrazovanje i da dobijaju adekvatnu personalnu podršku", poručuju iz UNICEF-a.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer naglasila je UNICEF-ovu podršku svim programima koji imaju za cilj podizanje svijesti i promoviranje inkluzije osoba s bilo kojom vrstom invaliditeta.

Dan Down sindroma tiče se i Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koju je BiH ratificirala 2010. godine i tako potvrdila temeljno načelo univerzalnih ljudskih prava.

Cilj Konvencije je da promovira, štiti i ispuni jednaka prava i fundamentalne slobode za sve osobe s invaliditetom, uključujući i milione djece širom svijeta.

Generalna skupština UN-a proglasila je 21. mart Svjetskim danom Down sindroma da bi se podigla svijest javnosti o tome.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.