Tolerancija
15

UNFPA i Britanska ambasada pozdravili Deklaraciju Međureligijskog vijeća u BiH

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
UNFPA, Populacijski fond Ujedinjenih nacija, i Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini upućuju čestitke Međureligijskom vijeću u Bosni i Hercegovini za dvadesetu godišnjicu posvećenog rada i upornosti na izgradnji i širenju zajedničke vizije tolerantnog, otvorenog i raznolikog društva u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

"Na ovaj značajan datum te povodom Međunarodnog dana protiv seksualnog nasilja u ratu, sa posebnim zadovoljstvom pozdravljamo potpisivanje historijski važne Deklaracije Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini o suzbijanju stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu", poručili su u saopćenju.

Dodaju da je Deklaracija jasan signal svakome da vjerske zajednice, vjerske vođe i svećenstvo jasno i nedvosmisleno osuđuju socijalnu isključenost, marginalizaciju i direktnu diskriminaciju koje društvo vrši nad osobama koje su preživjele seksualno nasilje u ratu.

Populacijski fond UN-a i Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini stoje uz Međureligijsko vijeće u njegovim nastojanjima da umanji stigmatizaciju osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu i nastavit će raditi na ovom pitanju ubuduće, istakli su.