{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Unaprijeđenje prijateljskih veza i korisne saradnje

F
27.7.2010. u 20:59
0
2
Unaprijeđenje prijateljskih veza i korisne saradnje
0
Unaprijeđenje prijateljskih veza i korisne saradnje
Borut Pahor
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je večeras u Banjaluci premijera Republike Slovenije Boruta Pahora.
Ukupni bilateralni odnosi ocijenjeni su kao veoma dobri, a obostrano je izražen interes za stalnim unaprijeđenjem prijateljskih veza kao i za daljnjom gradnjom svestrane i uzajamno korisne saradnje.

Predsjedavajući Špirić je posebno naglasio potrebu unaprijeđenja ekonomskih odnosa i trgovinske robne razmjene, te u tom kontekstu istakao zainteresovanost za zajedničke nastupe preduzeća iz BiH i Slovenije na trećim tržištima, posebno u zemljama EU, Perzijskog zaliva i Jugoistočne Azije.

Na sastanku je razgovarano i o dugu Ljubljanske banke bh. štedišama i rješavanju problema bh. radnika, kojima su njihovi slovenački poslodavci ostali dužni velika potraživanja.

Predsjedavajući Špirić je istakao interes za zaključivanje Sporazuma o imovinsko-pravnim odnosima, Sporazuma o zapošljavanju državljana BiH u Republici Sloveniji, kao i Sporazuma o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa. Naglašena je i potreba usaglašavanja i potpisivanja izmjena i dopuna Sporazuma o socijalnom osiguranju između dvije zemlje.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o modelima intenziviranja saradnje u oblastima protivminskog djelovanja, zdravstva i medicine, kao i nadzora nad osiguravajućim društvima.

Predsjedavajući Špirić je izrazio zahvalnost Republici Sloveniji za podršku koju kao članica EU daje zemljama zapadnog Balkana, samim tim i BiH, na njihovom putu ka uključenju u evropske integracione tokove.

Sagovornici su se dotakli i namjere Slovenije da formira univerzitet u Brčko Distriktu, što je predsjedavajući Špirić pozdravio, saopćila je Služba za informiranje VMBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: