{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Unaprijeđenje prijateljskih veza i korisne saradnje

F
27.7.2010. u 20:59
0
2
Unaprijeđenje prijateljskih veza i korisne saradnje
0
Unaprijeđenje prijateljskih veza i korisne saradnje
Borut Pahor
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je večeras u Banjaluci premijera Republike Slovenije Boruta Pahora.
Ukupni bilateralni odnosi ocijenjeni su kao veoma dobri, a obostrano je izražen interes za stalnim unaprijeđenjem prijateljskih veza kao i za daljnjom gradnjom svestrane i uzajamno korisne saradnje.

Predsjedavajući Špirić je posebno naglasio potrebu unaprijeđenja ekonomskih odnosa i trgovinske robne razmjene, te u tom kontekstu istakao zainteresovanost za zajedničke nastupe preduzeća iz BiH i Slovenije na trećim tržištima, posebno u zemljama EU, Perzijskog zaliva i Jugoistočne Azije.

Na sastanku je razgovarano i o dugu Ljubljanske banke bh. štedišama i rješavanju problema bh. radnika, kojima su njihovi slovenački poslodavci ostali dužni velika potraživanja.

Predsjedavajući Špirić je istakao interes za zaključivanje Sporazuma o imovinsko-pravnim odnosima, Sporazuma o zapošljavanju državljana BiH u Republici Sloveniji, kao i Sporazuma o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa. Naglašena je i potreba usaglašavanja i potpisivanja izmjena i dopuna Sporazuma o socijalnom osiguranju između dvije zemlje.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o modelima intenziviranja saradnje u oblastima protivminskog djelovanja, zdravstva i medicine, kao i nadzora nad osiguravajućim društvima.

Predsjedavajući Špirić je izrazio zahvalnost Republici Sloveniji za podršku koju kao članica EU daje zemljama zapadnog Balkana, samim tim i BiH, na njihovom putu ka uključenju u evropske integracione tokove.

Sagovornici su se dotakli i namjere Slovenije da formira univerzitet u Brčko Distriktu, što je predsjedavajući Špirić pozdravio, saopćila je Služba za informiranje VMBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: