{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"O BiH trebaju odlučivati njeni lideri, oni znaju najbolje"

F
28.7.2010. u 13:47
0
4
"O BiH trebaju odlučivati njeni lideri, oni znaju najbolje"
0
"O BiH trebaju odlučivati njeni lideri, oni znaju najbolje"
Boris Pahor i Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Premijer Republike Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Banjoj Luci da niko bolje ne zna kakva je dobra budućnost Bosne i Hercegovine od njenih predstavnika iz različitih naroda te da je neophodno samo potaknuti proces međusobnog dijaloga poslije oktobarskih izbora i omogućiti da se dođe do konsenzusa u vezi s ustavnim promjenama.
Te promjene treba da daju svim narodima, kako je naglasio, prava i dužnosti koje očekuju, te omogućiti puno jednostavniju institucionalnu infrastrukturu nego što je do sada.

“Teško je voditi državu koja ima takvu entropiju institucija, kao u ovom momentu BiH”, rekao je Pahor na pres-konferenciji nakon sastanka s predsjednikom Vlade RS-a Miloradom Dodikom.

Napomenuo je da je za BiH, kao i za čitav region, da bi izašli iz političke i ekonomske krize, potrebno malo strpljenja i iskren dijalog između političkih lidera nakon izbora i da oni sami donose odluke o našoj zemlji.

Ukoliko oni smatraju, može da postoji, dodao je, i neka fasilitacija od međunarodne zajednice.

“Mislim da bi jedan nacrt, koji bi bio napravljen u Vašingtonu ili Briselu u vezi s BiH, i bio predočen njenim liderima, bila pogrešna politika”, rekao je premijer Slovenije.

Smatra i da je od velikog značaja da i druge države u regionu imaju evropsku perspektivu, a za to će se, obećava, zalagati na konferenciji Evropskog vijeća u septembru u Briselu.

S tim u vezi, napisao je pismo predsjedniku tog vijeća Hermanu van Rompeju da Evropska unija mora da ima malo više aktivniju i ambiciozniju ulogu u regiou, u smislu da bi precizirala zadatke (domaću zadaću) svake države koja želi u EU.

Kada je u pitanju Srbija, Pahor ističe da je od izuzetnog značaja da ta država ima evropsku perspektivu, da njen predsjednik Boris Tadić može mobilizirati sve političke institucije za reforme u vezi s ulaskom u EU i da Unija daje Srbiji “malo preciznije domaće zadaće nego što je bilo vidljivo do sada”.

Također, smatra i da treba doći do kompromisnog rješenja kada je u pitanju ime Makedonije, da bi se došlo do deblokade procesa uključivanja i Balkana s juga.

“Nađeno je neko rješenje između Hrvatske i Slovenije o jednom vrlo delikatnom pitanju, granici, i mislim da se u jednom miru i pouzdanju između lidera može naći rješenje za sva pitanja”, ocijenio je Pahor i naglasio da tu samo treba odlučiti između prošlosti i budućnosti.

Zaključio je i da vjeruje da postoji spremnost svih lidera u regiji da je na kraju svega najbitnija evropska budućnost.

Naglasio je da želi da ima odlične odnose sa svim liderima u BiH koji su sad na važnim funkcijama i bitnim poličarima da bi se razgovaralo o svim važnim bilateralnim pitanjima Slovenije i BiH, i RS-a, kao i o sudbini BiH i čitavog regiona i odgovornosti evropskih lidera za njhovu perspektivu.

“Da Slovenci ne smatraju da BiH ima perspektivu, kao i RS unutar BiH, danas ne bi počeli razgovore o investicijama slovenskih kompanija u RS-u”, kazao je Pahor i naglasio da je dogovoreno da će se intenzivirati svi oblici ekonomske saradnje, zbog čega je važna odluka RS-a da ide u važne infrastrukturne projekte pri čemu su Slovenci zainteresirani za prometnu i druge oblasti s BiH, a naročito s RS-om.

Pahor je iznio i niz pohvala za izgled Banje Luke, a nakon sastanka s Dodikom prošetao je glavnim ulicama tog grada, u kojem boravi od jučer.

Dodik je u izjavi novinarima nakon razgovora rekao da, kada su u pitanju ustavne promjene, postoji spremnost RS-a da se učestvuje u dijalogu o tom pitanju, ali da mora biti jasno da su predstravnici RS-a spremni da urade samo ono što je prilagođavanje odluci Suda u Strazburu, a protiv su “masovnih ustavnih promjena”.

Bilo bi najbolje, konstatirao je, da domaći političari, bez uplitanja stranaca ili nametanjnja rješenja postignu dogovor o promjenama Ustava BiH.

Izrazio je zadovoljstvo Borutovim stavom da BiH konačno treba da riješi problem vizne liberalizacije s Evropskom unijom.

Na sastanku je bilo riječi, precizirao je, i o mogućnostima ekonomske saradnje, gdje postoji interesovanje Slovenije za ulaganje u infrastruktu u RS-u, izgradnju autoputeva i drugo.

Nakon izjava Dodika i Pahora nije bilo dozvoljeno postavljanje novinarskih pitanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: