{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Unaprijediti rad školskih odbora u BPK-u

F
20.4.2012. u 16:45
0
0
Unaprijediti rad školskih odbora u BPK-u
0
Unaprijediti rad školskih odbora u BPK-u
Goražde
Radi realizacije projekta "Dobro upravljanje u obrazovanju - školski odbori kao zagovornici promjena i odgovornosti u obrazovanju" ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde Alma Delizaimović s predstavnicima OSCE-a BiH danas je potpisala Memorandum o razumijevanju.
Riječ je o projektu čiji je cilj poboljšanje upravljanja u obrazovanju te unapređenje kvaliteta rada školskih odbora, a njegova realizacija trajat će do kraja godine.

"Zajednički cilj našeg projekta je izrada priručnika za obuku školskih odbora gdje će biti sadržani svi oni elementi koji će poboljšati rad u školskim odborima. Radi implementacije ovog projekta formirana je radna grupa u koju su uključeni svi relevantni nosioci koji mogu doprinijeti poboljšanju izrade ovog priručnika, a projekt smatramo izuzetno značajnim za ovaj kanton jer nam je cilj unaprijediti kvalitet obrazovanja", istakla je ministrica Delizaimović.

Kako je istakla projekt menadžerica OSCE-a Nada Simović, iako je uloga školskih odbora veoma bitna za kvalitetno upravljanje u školama, izvještaj OSCE-a iz 2008. godine pokazao je da školski odbori nisu dovoljno obučeni za posao koji treba da obavljaju. "Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju definirao je ulogu školskih odbora, a mi smo pokrenuli projekt koji se tiče obuke školskih odbora. Taj projekt smo započeli u Zeničko-dobojskom kantonu, a poslije toga i u svim kantonima u FBiH i velikom dijelu RS-a. Ovo je zajednički projekt ministarstava za obrazovanje i OSCE-a, a Memorandum o razumijevanju je precizno definirao uloge obiju strana" , istakla je Simović.

Zadatak radne grupe je da izradi priručnik na osnovu postojećih priručnika i prilagodi uvjetima u kantonu dok će OSCE osigurati pomoć za štampanje priručnika i obuku sekretara škola koji će nakon toga obučiti članove školskih odbora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: