Zenica
0

FOTO / OSCE o odgovornosti i ulozi roditelja u imenovanju školskih odbora

Klix.ba
U amfiteatru Mješovite srednje škole u Zenici, održan je tematski skup misije OSCE-a u BiH o temi "Odgovornost i uloga vijeća roditelja i nastavničkog vijeća u procesu imenovanja školskih odbora".
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Skupu je prisustvovao veliki broj direktora škola, predstavnika nastavničkih vijeća te predstavnika roditeljskih vijeća, a predstavnici ovog skupa su bili Alem Ćosić, službenik OSCE-a u Bosni i Hercegovini, terenski ured Zenica, i Maid Pračić, sekretar ministrastva za obrazovanje nauku kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

"Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini teži ka jačanju školskih odbora i drugih tijela u obrazovanju, kako bi osnovno i srednje obrazovanje upućivalo na vladavinu zakona, demokratsko upravljanje, transparentnost, odgovornost, a prije svega, bilo demokratski model u kojem roditelji i nastavnici imaju udjela u donošenju odluka koje su od važnosti za školu. U Zeničko-dobojskom kantonu Vlada će uskoro sprovesti izbore za imenovanje novih članova školskih odbora u ovom kantonu. Cilj okruglog stola je da se članstvo u nastavničkim vijećima i vijećima roditelja osposobi za procese izbora imenovanja svojih članova u školskim odborima i proučavanje informacija i znanja neophodnih za sam izbor i rad školskih odbora koji predstoji", rekao je Alem Ćosić, službenik OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kako je danas rečeno, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je obavijestila da će 19. jula biti upražnjene sve pozicije u školskim odborima te će, upravo zbog toga, biti održavani slični skupovi kako bi bili izabrani odgovarajući organi u školstvu.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Svrha ovog današnjeg radnog seminara sa predstavnicima nastavničkih vijeća i vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola jeste upoznavanje o izmjenama i dopunama obrazovne legislative važećih zakona u osnovnim i srednjim školama te pravilnika koji su pratili i izmjene koje za cilj imaju pripremanje članova školskih odbora za neposredno učešće i demokratičniji odnos prema procedurama koje važe u školi prilikom izbora samih članova školskih odobra među nastavnicima i članovima vijeća roditelja, kao i direktorima naših škola", rekao je za portal Klix.ba Maid Pračić.