{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
OSCE o odgovornosti i ulozi roditelja u imenovanju školskih odbora

17.4.2012. u 14:06
0
0
OSCE o odgovornosti i ulozi roditelja u imenovanju školskih odbora
0
U amfiteatru Mješovite srednje škole u Zenici, održan je tematski skup misije OSCE-a u BiH o temi "Odgovornost i uloga vijeća roditelja i nastavničkog vijeća u procesu imenovanja školskih odbora".
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Skupu je prisustvovao veliki broj direktora škola, predstavnika nastavničkih vijeća te predstavnika roditeljskih vijeća, a predstavnici ovog skupa su bili Alem Ćosić, službenik OSCE-a u Bosni i Hercegovini, terenski ured Zenica, i Maid Pračić, sekretar ministrastva za obrazovanje nauku kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

"Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini teži ka jačanju školskih odbora i drugih tijela u obrazovanju, kako bi osnovno i srednje obrazovanje upućivalo na vladavinu zakona, demokratsko upravljanje, transparentnost, odgovornost, a prije svega, bilo demokratski model u kojem roditelji i nastavnici imaju udjela u donošenju odluka koje su od važnosti za školu. U Zeničko-dobojskom kantonu Vlada će uskoro sprovesti izbore za imenovanje novih članova školskih odbora u ovom kantonu. Cilj okruglog stola je da se članstvo u nastavničkim vijećima i vijećima roditelja osposobi za procese izbora imenovanja svojih članova u školskim odborima i proučavanje informacija i znanja neophodnih za sam izbor i rad školskih odbora koji predstoji", rekao je Alem Ćosić, službenik OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kako je danas rečeno, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je obavijestila da će 19. jula biti upražnjene sve pozicije u školskim odborima te će, upravo zbog toga, biti održavani slični skupovi kako bi bili izabrani odgovarajući organi u školstvu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Svrha ovog današnjeg radnog seminara sa predstavnicima nastavničkih vijeća i vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola jeste upoznavanje o izmjenama i dopunama obrazovne legislative važećih zakona u osnovnim i srednjim školama te pravilnika koji su pratili i izmjene koje za cilj imaju pripremanje članova školskih odbora za neposredno učešće i demokratičniji odnos prema procedurama koje važe u školi prilikom izbora samih članova školskih odobra među nastavnicima i članovima vijeća roditelja, kao i direktorima naših škola", rekao je za portal Klix.ba Maid Pračić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: