{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
OSCE o odgovornosti i ulozi roditelja u imenovanju školskih odbora

17.4.2012. u 14:06
0
0
OSCE o odgovornosti i ulozi roditelja u imenovanju školskih odbora
0
U amfiteatru Mješovite srednje škole u Zenici, održan je tematski skup misije OSCE-a u BiH o temi "Odgovornost i uloga vijeća roditelja i nastavničkog vijeća u procesu imenovanja školskih odbora".
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Skupu je prisustvovao veliki broj direktora škola, predstavnika nastavničkih vijeća te predstavnika roditeljskih vijeća, a predstavnici ovog skupa su bili Alem Ćosić, službenik OSCE-a u Bosni i Hercegovini, terenski ured Zenica, i Maid Pračić, sekretar ministrastva za obrazovanje nauku kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

"Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini teži ka jačanju školskih odbora i drugih tijela u obrazovanju, kako bi osnovno i srednje obrazovanje upućivalo na vladavinu zakona, demokratsko upravljanje, transparentnost, odgovornost, a prije svega, bilo demokratski model u kojem roditelji i nastavnici imaju udjela u donošenju odluka koje su od važnosti za školu. U Zeničko-dobojskom kantonu Vlada će uskoro sprovesti izbore za imenovanje novih članova školskih odbora u ovom kantonu. Cilj okruglog stola je da se članstvo u nastavničkim vijećima i vijećima roditelja osposobi za procese izbora imenovanja svojih članova u školskim odborima i proučavanje informacija i znanja neophodnih za sam izbor i rad školskih odbora koji predstoji", rekao je Alem Ćosić, službenik OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kako je danas rečeno, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je obavijestila da će 19. jula biti upražnjene sve pozicije u školskim odborima te će, upravo zbog toga, biti održavani slični skupovi kako bi bili izabrani odgovarajući organi u školstvu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Svrha ovog današnjeg radnog seminara sa predstavnicima nastavničkih vijeća i vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola jeste upoznavanje o izmjenama i dopunama obrazovne legislative važećih zakona u osnovnim i srednjim školama te pravilnika koji su pratili i izmjene koje za cilj imaju pripremanje članova školskih odbora za neposredno učešće i demokratičniji odnos prema procedurama koje važe u školi prilikom izbora samih članova školskih odobra među nastavnicima i članovima vijeća roditelja, kao i direktorima naših škola", rekao je za portal Klix.ba Maid Pračić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: