Alkalaj - Kalfin
0

Unaprijediti ekonomsku saradnju BiH i Bugarske

FENA
Ministri vanjskih poslova BiH i Bugarske Sven Alkalaj i Ivailo Kalfin dogovorili su danas tokom susreta u Sarajevu intenziviranje ekonomske saradnje između dvije zemlje te u tom cilju iniciranje poslovnog foruma na kojem bi se okupili privrednici BiH i Bugarske.

Ekonomska saradnja između dvije zemlje ne prati političku saradnju koja je veoma dobra, ocijenio je nakon susreta ministar Alkalaj, navodeći da će upravo poslovni forum i razmjena posjeta privrednika pomoći da se ova saradnja unaprijedi.

Šefovi diplomatija BiH i Bugarske dogovorili su ubrzano potpisivanje sporazuma u oblasti podsticaja investicija i zaštite od dvostrukog oporezivanja, te u oblasti transporta. Ocijenili su i da postoje mogućnost saradnje u oblasti metaloprerađivačke i drvne industrije te turizma.

  • U Bugurskoj postoji interes za investiranje u BiH te povećanje trgovinske razmjene između dvije zemlje, ustvrdio je ministar Kalfin.

On je istaknuo da će Bugarska nastaviti podržavati BiH na njenom putu prema evroatlantskim integracijama, pozdravivši potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

Ministar Kalfin je obećao da će Bugarska, koja ima značajna iskustva u ovoj oblasti, pomoći BiH u procesu evropskih integracija. To se posebno odnosi na pomoć bugarskih eksperata u oblasti prilagođavanja domaćeg zakonodavstva s evropskim.

Podržao je i proces liberalizacije viznog režima za građane BiH pri putovanju u EU, a najavio je i da će Bugarska u okviru evropskog procesa raditi na ukidanju plaćanja viza za bh. građane do potpune liberalizacije viznog režima.

Šefovi diplomatija BiH i Bugarske ukazali su na značaj nastavka i jačanja regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi te u tom smislu istaknuli značaj rada Regionalnog vijeća za saradnju, čije je sjedište u glavnom gradu BiH.