{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN pozvao zemlje bivše SFRJ da uhapse optuženike za ratne zločine

Klix.ba
29.8.2003. u 16:55
0
0
UN pozvao zemlje bivše SFRJ da uhapse optuženike za ratne zločine
0
UN pozvao zemlje bivše SFRJ da uhapse optuženike za ratne zločine
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je jučer, na američki prijedlog, usvojilo rezoluciju kojom je pozvalo na završetak rada haaškog Tribunala 2010. godine, javio je Glas Amerike.
Vijeće je zatim razdvojilo mandat tužiteljstva Međunarodnog suda za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji od Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu te pozvalo zemlje bivše Jugoslavije da uhite optuženike za ratne zločine koji se još nalaze na slobodi.

Ovom se rezolucijom zahtijeva i okončanje svih istraga do kraja 2004. godine. Glavna tužiteljica haaškoga Tribunala Carla del Ponte, trebala bi i dalje ostati na tom mjestu za suđenja s područja bivše Jugoslavije, dok će ruandanski slučajevi dobiti novog glavnog tužitelja.

Vijeće sigurnosti je pozvalo sve države, a osobito Srbiju i Crnu Goru, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te Republiku Srpsku unutar BiH "…da ojačaju suradnju s haaškim sudom kako bi se Radovan Karadžić i Ratko Mladić, kao i Ante Gotovina i svi drugi optuženici priveli pravdi. Isto se tako, pozivaju i drugi optuženici za ratne zločine, koji su na slobodi, da se predaju sudu u den Haagu…”

Rezolucijom se, zemlje članice UN-a, pozivaju da razmotre mjere protiv "pojedinaca i skupina ili organizacija koji pomažu optuženicima koji su na slobodi da nastave izbjegavati pravdu" uključujući ograničavanje putovanja i zamrzavanje njihove imovine.

Vijeće sigurnosti u rezoluciji, pozivajući zemlje bivše Jugoslavije na suradnju sa haaškim sudom, ni na koji način ne spominje moguće uvođenje sankcija bilo kojoj zemlji zbog nesuradnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: