BiH
0

UN će preporučiti SAD-u zatvaranje baze Guantanamo

FENA
Prema izvještaju UN-a koji je procurio u javnost, u američkoj bazi Guantanamo na Kubi pritvorenici su podvrgnuti mučenju i pojedinim slučajevima krši se međunarodno pravo.

U izvještaju do kojeg je došao Los Angeles Times (LAT), UN će preporučiti zatvaranje pritvora Guantanamo u kojem se nalaze osumnjičeni za terorizam.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Shon McKormak kritikovao je nacrt izvještaja istražioca UN-a ocijenivši da se zasniva na stvarima "rekla-kazala".

LAT uz objavljivanje nacrta izvještaja UN-a prenosi i izjavu jednog od specijalnih istražitelja Komisije UN-a za ljudska prava Manfreda Novaka, prenio je BBC.

"Mi smo veoma, veoma pažljivo proučili sve argumente američke vlade. Ne postoje zaključci do kojih bi se lako moglo doći. Ipak, zaključili smo da je situacija takva da je u nekoliko oblasti prekršeno međunarodno pravo i konvencije o ljudskim pravima i torturi", kaže Novak.

Prema izvještaju UN-a, postupanje prema pojedinim pritvorenicima u bazi Guantanamo nije u skladu s američkom Konvencijom protiv mučenja.

To uključuje nasilno primoravanje onih pritvorenika koji štrajkuju glađu da uzimaju hranu tako što im se ona gura kroz nos.

Navode se i pojedine tehnike ispitivanje poput izlaganja ekstremnim temperaturama, buci i svjetlu.

U izvještaju UN-a se zaključuje da bi američka vlada trebalo da "zatvori Guantanamo bez daljneg odgađanja, a da pritvorenike ili izvede pred sud ili da ih odmah oslobodi".