|

Umro Benjamin Filipović

Umro Benjamin Filipović
0
F
FENA
21.7.2006. u 17:27
0
komentara
0

dijeljenja
Umro Benjamin Filipović
Istaknuti bosanskohercegovački filmski radnik, režiser i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Benjamin Filipović preminuo je sinoć u 45. godini života.
Rođen je u Sarajevu, a filmsku režiju je diplomirao na FAMU u Pragu. Film "Plus, minus - jedan" donio mu je Veliku zlatnu medalju Beograda na festivalu kratkog metra i posebnu nagradu žirija na studentskom festivalu u Karlovim Varima. Uslijedila su dva kratka filma "Čežnja za Buenos Airesom" i "Mirna".

Godine 1991. režirao je svoj prvi dugometražni igrani film "Praznik u Sarajevu". Riječ je o jednom od posljednjih uspješnih jugoslavenskih filmova za koji je Filipović dobio brojne nagrade u zemlji i inozemstvu i koji je svrstan u deset najgledanijih filmova svih vremena u BiH.

U isto vrijeme režirao je jednu od najpopularnijih TV serija "Top lista nadrealista" za sarajevsku televiziju. Tokom rata režirao je kultni film "Mizaldo - kraj teatra", koji je premijerno prikazan na festivalu u Berlinu 1994. godine, a nakon čega je uslijedila duga lista festivala na kojoj se našao i festival na Paliću.

Jedan je od osnivača TV mreže OBN na kojoj je radio kao glavni urednik i umjetnički direktor. Za ovu kuću je režirao kratki film "Super dobra ideja", koji mu je 1997. godine donio nagradu za najbolji kratki film na festivalu u Barseloni.

"Dobro uštimani mrtvaci" je treći igrani film ovog reditelja. Benjamin Filipović je bio predsjednik Asocijacije filmskih radnika BiH i član Evropske filmske akademije, kao i Društva filmskih i TV reditelja Njemačke.

Sahrana Benjamina Filipovića održat će se sutra u 17.00 sati na gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Komemoracija ovom istaknutom režiseru i umjetniku bit će upriličena sutra u kinu Obala meeting point sa počekom u 15.00 sati.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.