Emil Vlajki
0

"Umjesto političkih igara, treba rješavati socijalne probleme"

FENA
Emil Vlajki
Emil Vlajki
Dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Emil Vlajki izrazio je danas "duboku zabrinutost zbog kompletne blokade" političkog sistema u Bosni i Hercegovini.

Vlajki navodi u saopćenju da se u Federaciji BiH "formira vlada bez političkih partija hrvatskog naroda, barem onih koji su na ovim izborima osvojili apsolutnu većinu hrvatskih birača".

Na nivou BiH stvara se koalicija gdje bi se, navodi, izbjegle "glavne bošnjačke partije".

U RS-u ne može profunkcionirati "zbog bošnjačke blokade", navodi Vlajki i dodaje da se "RS i na druge načine nastoji šikanirati glede tužbi Bošnjaka protiv ovog entiteta".

On navodi da u vrijeme ovakvih političkih razračuna, neetičkih kombinacija i inaćenja 50 posto naroda u BiH živi ispod ruba egzistencijalnog minimuma.

"Pored sive ekonomije, kontejneri za smeće postaju jedno od glavnih izvorišta 'socijalne pravde, 40 posto osoba je nezaposleno, a 20 posto onih koji formalno rade ne prima godinama nikakve prinadležnosti. I 75 posto mladih bi odmah emigriralo iz BiH ako bi im se za to pružila prilika. Paralelno, 'budžetska klasa' i mafija žive kao bubreg u loju, a korupcija je postala osnovni 'međuljudski' odnos", navodi dopredsjednik RS-a.

Ukazuje i na loš položaj hrvatskog naroda u BiH, te apelira na sve subjekte javnog života da ispune makar dio predizbornih obećanja i da se s aktuelnih destruktivnih političkih igara prebace na žurno riješavanje ekonomskih i socijalnih problema.