I MUP RS-a u potrazi
0

Umjesto Karaya Kamela našli eksploziv

SRNA
Vlasenica
Vlasenica
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) na području opštine Vlasenica pretresli su dvije lokacije u vlasništvu Bošnjaka zbog sumnje da se tu skriva odbjegli robijaš Karay Kamel bih Ali, poznat i kao Abu Hamza, potvrdila je Srni Tijana Savić, portparol direktora policije RS.

"Policija MUP-a RS tokom jučerašnje pretrage dvije lokacije na imanjima Bošnjaka u Vlasenici nije pronašla Abu Hamzu, ali je otkrila određenu količinu minsko-eksplozivnih sredstava", precizirala je Savićeva.

Ona je akcija pokrenuta nakon što je od MUP-a Federacije BiH stigla informacija o mogućnosti da se Abu Hamza nalazi na području opštine Vlasenica.

"Saradnja MUP-ova RS i FBiH odvija se kontinuirano. Važne informacije i podaci razmjenjuju se  redovno", kaže Savićeva.  

 U Zenici je sinoć provedena bezuspješna akcija potrage za Karayem Kamelom bin Alijem, poznatijim kao Abu Hamza, koju su izveli pripadnici SIPA-e i specijalne policije federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na zahtjev federalnog MUP-a, a na osnovu naredbe direktora Kazneno-popravnog zavoda Zenica, 3. avgusta raspisana je međunarodna potjernica za bjeguncem Bin Alijem, koji se, nakon dopuštenog godišnjeg odmora, 27. jula nije vratio u zatvorsku jedinicu KPZ Zenica. 

Karay Kamel izdržava jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine i deset mjeseci zbog razbojništva, prijetnji tužiocu i nasilja u porodici, nakon što je izdržao sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva Arapa, poznatog kao Abu Velid.
Državljanstvo BiH dobio je naturalizacijom po osnovi učešća u jedinici "El mudžahedin" i ženidbom sa državljankom  BiH. 

Ministarstvo bezbjednosti BiH proglasilo ga je opasnim po nacionalnu bezbjednost, zbog veza sa terorističkim organizacijama. 

Osuđen je na tri i po godine zatvora, zbog nanošenja tjelesnih povreda članovima porodice Kovač iz sela Brnjic kod Kaknja. Karay Kamel je već ranije osuđen u Tunisu na 12 godina zatvora.