BiH
0

Umjesto govora u Potočarima poziv političarima da učestvuju u "Maršu smrti"

FENA
Učesnici "Marša smrti - put slobode", koji se i ove godine održava u sklopu obilježavanja genocida u Srebrenici, okupit će se 7. jula u 09.00 sati u Nezuku, općina Sapna, na mjestu proboja iz obruča oko Srebrenice.

Prema riječima člana Organizacionog odbora "Marša smrti", predsjednika Kluba intelektualaca Srebrenice Ilijaza Pilava, marš će trajati do 10. jula navečer, kada bi učesnici trebali doći u Potočare, gdje će po dolasku kolone na otvorenom biti prikazan film Jasmile Žbanić "Grbavica".

Osim toga, planirano je da svake večeri, na mjestima gdje kolona bude odmarala, bude organiziran prigodni program (sati historije, dokumentarni filmovi ili susreti s političarima), a u Nezuku, dan uoči početka marša, Klub intelektualaca Srebrenice održat će javnu tribinu o značaju protestnog pohoda.

Sudeći po do sada pokazanom interesu, i to ne samo Srebreničana već građana iz cijele BiH, Pilav očekuje da će na početku biti oko 1.000 učesnika marša, dok iskustva iz prethodnih godina pokazuju da se broj učesnika povećava tokom samog marša.

Pilav je upozorio da je i prilikom izrade programa obilježavanja 11. godišnjice genocida u Srebrenici Klub intelektualaca Srebrenica uvijek bio protiv političkih govora, pogotovo na dan dženaze.

Zato je poručio političarima da ako žele držati govore, neka se priključe učesnicima "Marša smrti" i tu kažu ono što žele, a ne među mrtvima u Potočarima.