BiH
11

Umihanić: Odricanjem pet posto od plaće zaposleni će pomoći otvaranju novih radnih mjesta

Piše: D. Brkić
U uvodnom ekspozeu premijer TK Bahrija Umihanić istakao je kako će prioritet nove Vlade TK-a biti zapošljavanje. Najavio je formiranje Fonda za zapošljavanje čiji će se rad, kako je naveo, temeljiti na solidarnosti.

Ono što je tada govorio na današnjoj sjednici Vlade TK je formulisao, usvojio i poslao u Skupštinu TK na usvajanje.

"U Tuzlanskom kantonu imamo oko 82.000 zaposlenih. Ukoliko bi se polovina od tog broja uključilo u Fond solidarnosti sakupili bi sredstva koja bi bila dovoljna za refundaciju doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje za još 5.000 osoba“, kaže Umihanić.

Fond solidarnost, kako to i sama naziv sugeriše, funkcionisao bi na dobrovoljnim principima.

"Plan je da se zaposleni dobrovoljno odreknu po 5 posto od ličnog dohotka, a taj novac bi se trošio za nova zapošljavanja. Imao sam razgovore sa predstavnicima sindikata i mogu reći kako su stajališta oprečna. Oni radnici koji imaju djecu koja su završila fakultete i nisu zaposlena podržavaju ideju, dok ima i onih koji su skeptični. Ipak, treba sačekati da profunkcioniše to što smo planirali pa onda da donesemo konačan sud“, kaže premijer Umihanić.

Inače, Tuzlanski kanton odavno ima oko 100.000 nezaposlenih, a broj posrnulih preduzeća je najveći od svih kantona Federacije BiH.