BiH
2

Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Srebrenicu, pretrčali 227 km

Piše: J. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Učesnici ultramaratona na relaciji Vukovar - Srebrenica, koji je organiziran povodom obilježavanja 18. godišnjice srebreničkog genocida, stigli su u Memorijalni centar u Potočarima.

Ultramaraton je počeo 6. jula, kada su maratonci krenuli iz Memorijalnog centra Ovčara u Vukovaru. Nakon pet etapa i pređenih 227 kilometara, u podnevnim satima stigli su u Srebrenicu.

Ekrem Bećirović iz Srebrenice sa trenutnom adresu u Zagrebu jedan je od učesnika ovogodišnjeg ultramaratona. On kaže da je utrka organizirana kao sjećanje na sve sve žrtve, bez obzira na nacionalnost.

"Ovaj ultramaraton je multinacionalan, za sve žrtve, od Ovčare, Vukovara, Brčkog, Bijeljine, Janje, Kozluka, Zvornika, Bratunca do Srebrenice. Cilj nam je da educiramo našu, a pogotovo svjetsku javnost da se ovakvo nešto više nikome nikada ne desi", kazao je Bećirović.

U ultramaratonu su učestvovala četiri hrvatska branitelja Mladen Hodak i Duško Štrbac iz Zagreba, Elvir Rakipović iz Osijeka i Mirsad Veladžić iz Daruvara.

Maraton je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Danas će ultramaratonci dočekati i učesnike Marša mira, biciklističkog maratona Bihać - Srebrenica, supermaratona Bihać - Srebrenica, motocikliste te učesnike biciklističkog maratona iz Beograda, koji u Potočare trebaju stići oko 17 sati.