Sjećanje na žrtve
142

Ultramaratonci i biciklisti iz Bihaća stigli u Potočare

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Više od 300 biciklista i maratonaca iz više evropskih zemalja koji su iz Bihaća krenuli u nedjelju, 8. jula iz Bihaća, stigli su danas u Potočare u okviru maratona pod nazivom "Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi". Prešli su 500 kilometara kako bi odali počast žrtvama genocida.

Ovo je 14. godina zaredom kako klub ekstremnih sportova "Limit" iz Bihaća organizuje ovaj biciklistički maraton. Među njima je i Elvir Ališić iz Kolna koji se odlučio na ovaj maraton kako bi odao počast poginulom ocu prijatelja.

Maratonci su sa suzama ušli u Potočare. Zumreta Haznica dolazi svake godine.

"Ovo je jedna lična satisfakcija, doći ovdje i odati počast. Cilj je da se nikada ne zaboravi. Dok smo putovale razmišljale smo o tim ljudima koji su poginuli i da se više ovako nešto nikada ne smije ponoviti", kazala je.

Alija Hadžiarapović je najmlađi ultramaratonac.

"Imam 14 godina i najmlađi sam ultramaratonac. Bilo je naporno, ali sam izdržao. Moj brat je sa 18 godina učestvovao u maratonu, umro je prije dvije godine. Zbog toga sam ja želio istrčati njegovu rutu za njega i sve srebreničke žrtve. Živim u Švicarskoj, iskoristio sam raspust kako bih došao u Potočare", izjavio je Hadžiarapović.

Na ulazu u Potočare biciklistima se priključio i Muhamed Mizić koji je od Bihaća do Potočara stigao za 24 sata.