Tužilaštvo BiH
0

Uložene žalbe na oslobađajuću presudu Gojku Kličkoviću i ostalima

Sarajevo-x.com
Državno tužilaštvo uložilo je žalbu na prvostepenu presudu Gojku Kličkoviću, Jovanu Ostojiću i Mladenu Drljaču, kojom su oslobođeni krivice za zločine nad nesrpskim stanovništvom Bosanske Krupe.

Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu jer je, kako tvrde, u prvostepenoj presudi došlo do pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, bitnih povreda krivičnog postupka, kao i povreda krivičnog zakona.

"U žalbi Tužilaštvo BiH traži od Apelacionog vijeća suda da se oslobađajuća presuda ukine, te održi pretres pred Apelacionim vijećem Suda BiH", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Kličković, Ostojić i Drljača su prvostepenom presudom u novembru prošle godine oslobođeni krivice za zločine protiv čovječnosti počinjene tokom 1992. godine na području Bosanske Krupe.

Apelaciono vijeće Suda BiH, odluku o žalbi će donijeti naknadno.

Kličković, prema navodima optužnice, nekadašnji je predsjednik Ratnog predsjedništva i komandant Kriznog štaba Srpske opštine Bosanska Krupa, dok je Drljača bivši predsjednik vijeća Privremenog vojnog suda u Jasenici, a Ostojić nekadašnji komandant 11. krupske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Kličkovića i Drljaču, Državno tužilaštvo smatra odgovornim i da su učestvovali u udruženom zločinačkom pothvatu koji je počeo u ljeto 1991. godine, sa ciljem podjele zakonito utemeljene općine Bosanska Krupa, kroz uspostavu tzv. Srpske opštine Bosanska Krupa kao područje naseljeno srpskim stanovništvom u apsolutnoj većini.

Pri obrazloženju nepravosnažne presude, Sudsko vijeće je navelo da je do oslobađajuće presude došlo jer Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je na području Bosanske Krupe postojao "širok i sistematičan napad usmjeren protiv nesrpskog civilnog stanovništva", te time nije ispunjen osnovni element krivičnog djela zločina protiv čovječnosti.

"Odbrana nije osporila da su se zločini dogodili, ali Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da su optuženi krivi za te zločine. Ovaj postupak je trajao dugo i kao rezultat otkrila su se događanja i krivci za te zločine. Ovo Vijeće smatra da će kao rezultat toga biti moguće krivično goniti prave počinitelje", rekao je tada Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Suđenje Kličkoviću, Drljači i Ostojiću počelo je u aprilu 2008. godine, i trajalo je oko dvije i pol godine, podsjeća BIRN - Justice Report.