Tužilaštvo BiH
0

Uložena žalba na presudu kojom je Stevanović oslobođen krivice za genocid

FENA
Tužilaštvo BiH iznijelo je danas žalbu na prvostepenu presudu kojom je Miladin Stevanović oslobođen krivice za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, prenosi BIRN-Justice report.

Državno tužilaštvo je uložilo žalbu zbog povrede krivičnog zakona i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja te je od apelacionog vijeća tražilo da prvostepenu presudu preinači i optuženog proglasi krivim ili da presudu ukine i odredi ponovno održavanje pretresa.

“Prema shvatanju tužilaštva, presuda mora pretrpjeti kardinalne izmjene jer je ona izrazila sve ono što je čini pobijajućom. Mnošto činjenica je pravilno utvrđeno, ali su pogrešno utvrđeni zaključci”, smatra tužilac Ibro Bulić, koji je zatražio i da sud optuženom odredi pritvor.

Miladin Stevanović je u julu 2008. nepravosnažnom presudom oslobođen krivice za učešće u genocidu počinjenom 1995. godine u Srebrenici te je, po nalogu sudskog vijeća, odmah pušten iz pritvora.

Optužnica Stevanovića tereti da je 12. i 13. jula kao pripadnik 2. odreda specijalne policije iz Šekovića učestvovao u osiguravanju ceste Bratunac – Konjević Polje i zarobljavanju muškaraca iz Srebrenice.

Prema navodima optužnice, u večernjim satima 13. jula 1995. godine više od 1.000 Srebreničana odvedeno je u Zemljoradničku zadrugu Kravica, gdje su strijeljani, u čemu je, smatra tužilaštvo, učestvovao i optuženi.

Odbrana Miladina Stevanovića smatra da je sud pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje kada je zaključio da optuženi nije počinio djela koja mu se stavljaju na teret.

Kako je saopćio Tihomir Lukes, predsjedavajući apelacionog vijeća, Sud BiH će odluku donijeti “u zakonskom roku”.