Pada li tender opet?
10

Uložena žalba na odluku o nabavci aparata za zračenje u Tuzli, agonija pacijenata se nastavlja

A. Ku.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Uložena je žalba na odluku tenderske komisije Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli koja se odnosi na nabavku linearlnog akceleratora, odnosno aparata za zračenje.
Prethodno su propala tri tendera za nabavku aparata koji je neophodan za onkološke pacijente te je opravdan strah da bi se isto moglo dogoditi i ovaj put.

Naime, za najpovoljnijeg ponuđača linearnog akcelatora je izabrana kompanija Inel-med d.o.o. Mostar u ukupnom iznosu od 8.547.000 KM, bez PDV-a.

Na javni poziv su se prijavile dvije kompanije i to iz Sarajeva i Mostara, a razlika u ponudi je bila u okvirno osam konvertibilnih maraka i jednom dokumentu.

Međutim, kako je saopćio v.d. direktora UKC-a Tuzla Denijal Tulumović 6. februara je zaprimljena žalba na odluku komisije.

On je podsjetio da je javno otvaranje ponuda održano 17. januara 2024. godine.

"Zaprimljene su dvije ponude. Nakon pregleda, analize i ocjene ponuda, Komisija je dala preporuku za izbor ponuđača. Na osnovu date preporuke, donešena je Odluka o izboru ponuđača. Univerzitetski klinički centar Tuzla je 6. februara 2024. godine zaprimio žalbu jednog od ponuđača", naveo je Tulumović.

Nakon sprovedene analize dokumentacija je proslijeđena na Ured za razmatranje žalbi BiH sa sjedištem u Sarajevu.

"Tenderski postupak nabavke Linearnog akceleratora, C'T simulatora, Sistema za planiranje u radioterapiji i Fantoma dalje će se provoditi u skladu sa preporukama Ureda za razmatranje žalbi BiH", zaključio je Tulumović.

Prvi tender za nabavku novog uređaja UKC je raspisao 30. marta 2023. godine.