BiH
0

Uloga Turske najveći problem Amerike na Balkanu

SRNA
Najveći strateški problem Amerike na Balkanu je uloga Turske, koja preko svog čovjeka Harisa Silajdžića pokušava nastupiti sa neootomanske pozicije na Balkanu i Bliskom istoku - navodi se u depeši američkog ambasadora iz Ankare od prvog januara ove godine, koja je poslata u State Departmenta pod nazivom "Ankara87", a objavljena na stranici "WikiLeaksa".

Upoređujući ta turska nastojanja kao "ambicije Rolls-Roycea", ali sa resursima "Rovera'", ambasador piše da, svjesni da nemaju vlastite resurse za tu politiku, moraju pronaći "vlastitog potrčka u liku Harisa Silajdžića, Miš' Ala ili Ahmedinedžada, koji će biti srećni da zastupaju Tursku u njihovoj misiji", pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

List ocjenjuje zanimljivim da su Amerikanci još u decembru 2006. godine smatrali da predsjednik Srbije Boris Tadić podržava ulazak Srbije u NATO, iako je zvanična politika te zemlje vojna neutralnost.

"Fried (Daniel Fried), tadašnji pomoćnik sekretara SAD, odlučio je da ponudi Partnerstvo za mir Srbiji kako bi podržao demokratske snage u dolazećim izborima, jer je predsjednik Tadić dao snažno obrazloženje u korist evroatlantske budućnosti Srbije", piše u depeši od 12. decembra 2006. godine, koja je poslata iz Pariza.

U drugoj depeši iz 2005. godine, koju je poslala Ambasada u Rimu, saznaje se da je Vlada SAD razmišljala da za poziciju visokog predstavnika u BiH te godine da podršku Italijanki Lauri Mirahian.

"Službenici State Departmenta i Ambasade koji su se sreli s njom vjeruju da ona dijeli naše poglede u vezi sa budućnošću regiona", piše u depeši.