HEA radionica
0

Uloga studenata u osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju

Sarajevo-x.com
Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA) organizovala je u Banjoj Luci na Elektrotehničkom fakultetu radionicu ''Značaj uloge studenata u osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju''.

Radionica je dio kampanje podizanja svijesti javnosti o značaju osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju u okviru projekta ''Podrška uspostavljanju i funkcionisanju Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta 2009.-2011.'', koji se finansira sredstvima Austrijske razvojne agencije.

Učesnici radionice su upoznati o nadležnostima i aktivnostima Agencije u ovoj oblasti, kao i predstojećim aktivnostima u osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju.

''Studenti imaju ključnu ulogu u organizaciji, kako unutrašnjeg, tako i vanjskog sistema kvaliteta na visokoškolskim ustanovama koje se provodi u svrhu akreditacije.'', rekao je v.d. direktora Agencije Boris Ćurković. On je naglasio da Agencija želi poslati poruku studentima da su oni u fokusu Bolonjskog procesa, s ciljem da studenti povećaju spoznaju o značaju kvaliteta i u svojim ustanovama i u eksternoj evaluaciji.

Učesnici su se zahvalili Agenciji za organizaciju radionice ističući važnost razmjene informacija i aktivne uključenosti studenata u procese osiguranja kvaliteta i predstojeće akreditacije visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini.

Radionica u Banjoj Luci je okupila predstavnike studentskih unija, udruženja i visokoškolskih ustanova iz Bosne i Hercegovine, kao i studente iz regije i predstavlja inicijalnu aktivnost za radionice koje su planirane tokom sljedeće godine u većim univerzitetskim centrima Bosne i Hercegovine.

Studenti imaju ravnopravno mjesto na listi eksperata i bit će članovi komisija koje će ocjenjivati ispunjenost uslova akreditacije visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini.

Koordinator ESABiH Tempus projekta je Univerzitet u Istočnom Sarajevu, a značajno učešće ima Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.