Odličan 5+
0

Uloga porodice u procesu liječenja ovisnosti

Sarajevo-x.com
Mnogi roditelji ne shvataju dovoljno dobro šta je to ovisnost, a kod nekih imamo dojam da i ne žele saznati nešto više o tome, posebno danas kada su informacije vrlo lako dostupne – internet, literatura i, na kraju krajeva, posjeta Centru za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti, kao najbolji izvor informiranja usmjeren individualno na njihovo dijete.

Ukoliko su roditelji neinformirani i/ili nedovoljno zainteresirani za proces liječenja svoga djeteta, a uz to imaju nerealna očekivanja (što je kod mnogih slučaj), ne može se ni očekivati da će se stanje ubrzo popraviti, upravo zato što je uloga porodice u tom procesu ključna za postizanje i održavanje apstinencije, kao i za pružanje podrške u procesu resocijalizacije i poboljšanja općeg funkcioniranja.

Koliko god je u procesu liječenja ovisnika pogubno neprestano kritiziranje i okrivljavanje od porodice, koje proizlazi upravo iz nerazumijevanja problema, toliko je s druge strane opasna roditeljska nekritičnost prema problemu.

Manifestacije poricanja uključuju «pokrivanje» ovisnika, završavanje poslova koje on/ona ne završi, plaćanje računa koje ne plaća, spašavanje njega/nje iz raznih problematičnih situacija (npr. problemi sa zakonom) i općenito, preuzimanje svih odgovornosti koje je osoba zapostavila. Porodica ovisnika često u procesu liječenja iskazuje ekstremno nepomažuća ponašanja kojima samo «potiče» ovisnika da se nastavi drogirati. Primjeri takvih ponašanja su neprestane svađe, nametanje nadzora, restrikcije i prijetnje.

No, s druge strane postoje i porodice (i prijatelji) koji nastoje "pomoći" ovisniku čime zapravo samo olakšavaju progresiju problema. Takvo ponašanje se naziva pomažućim, a ovisniku pomaže utoliko što mu omogućava izbjegavanje posljedica svojih (ne)djela i posljedično dovodi do ponovne uporabe droge uz saznanje da je neko ko će priskočiti u pomoć uvijek tu. Članovi porodice koji prakticiraju većinu ili sva navedena ponašanja, ne samo da podržavaju ovisnika, već su i vrlo vjerovatno postali glavni doprinositelj povećanju i nastavku problema.

Podrška i za porodicu

Učešće porodice i pružanje podrške vrlo je važno u procesu liječenja ovisnosti. Međutim, članovi ovisnikove porodice su vrlo često izmoreni i nerijetko su već istrošili sve svoje resurse. Stoga i oni sami trebaju puno pomoći i ohrabrenja kako bi mogli podržati ovisnika u liječenju. Naime, ovisnici često izazivaju osjećaj krivice kod članova svoje porodice, pogotovo oni koji nisu motivirani za promjenu.