{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uloga porodice u procesu liječenja ovisnosti

S
8.2.2012. u 14:09
0
2
Uloga porodice u procesu liječenja ovisnosti
0
Uloga porodice u procesu liječenja ovisnosti
Mnogi roditelji ne shvataju dovoljno dobro šta je to ovisnost, a kod nekih imamo dojam da i ne žele saznati nešto više o tome, posebno danas kada su informacije vrlo lako dostupne – internet, literatura i, na kraju krajeva, posjeta Centru za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti, kao najbolji izvor informiranja usmjeren individualno na njihovo dijete.
Ukoliko su roditelji neinformirani i/ili nedovoljno zainteresirani za proces liječenja svoga djeteta, a uz to imaju nerealna očekivanja (što je kod mnogih slučaj), ne može se ni očekivati da će se stanje ubrzo popraviti, upravo zato što je uloga porodice u tom procesu ključna za postizanje i održavanje apstinencije, kao i za pružanje podrške u procesu resocijalizacije i poboljšanja općeg funkcioniranja.

Koliko god je u procesu liječenja ovisnika pogubno neprestano kritiziranje i okrivljavanje od porodice, koje proizlazi upravo iz nerazumijevanja problema, toliko je s druge strane opasna roditeljska nekritičnost prema problemu.

Manifestacije poricanja uključuju «pokrivanje» ovisnika, završavanje poslova koje on/ona ne završi, plaćanje računa koje ne plaća, spašavanje njega/nje iz raznih problematičnih situacija (npr. problemi sa zakonom) i općenito, preuzimanje svih odgovornosti koje je osoba zapostavila. Porodica ovisnika često u procesu liječenja iskazuje ekstremno nepomažuća ponašanja kojima samo «potiče» ovisnika da se nastavi drogirati. Primjeri takvih ponašanja su neprestane svađe, nametanje nadzora, restrikcije i prijetnje.

No, s druge strane postoje i porodice (i prijatelji) koji nastoje "pomoći" ovisniku čime zapravo samo olakšavaju progresiju problema. Takvo ponašanje se naziva pomažućim, a ovisniku pomaže utoliko što mu omogućava izbjegavanje posljedica svojih (ne)djela i posljedično dovodi do ponovne uporabe droge uz saznanje da je neko ko će priskočiti u pomoć uvijek tu. Članovi porodice koji prakticiraju većinu ili sva navedena ponašanja, ne samo da podržavaju ovisnika, već su i vrlo vjerovatno postali glavni doprinositelj povećanju i nastavku problema.

Podrška i za porodicu

Učešće porodice i pružanje podrške vrlo je važno u procesu liječenja ovisnosti. Međutim, članovi ovisnikove porodice su vrlo često izmoreni i nerijetko su već istrošili sve svoje resurse. Stoga i oni sami trebaju puno pomoći i ohrabrenja kako bi mogli podržati ovisnika u liječenju. Naime, ovisnici često izazivaju osjećaj krivice kod članova svoje porodice, pogotovo oni koji nisu motivirani za promjenu.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: