Psihološka dijagnoza
25

Ulične metode u parlamentarnim klupama: Slučajevi za liječenja i savjetovanja

Ibro Čavčić
Opća nekultura i prostakluk za bh. skupštinskim govornicama, kojima građani svjedoče u rijetkim trenucima kada se sjednice održavaju, doživjele su jučer svoj vrhunac kada je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač (SNSD) udario poslanika Draška Stanivukovića (PDP).

Scena nasilja vlasti nad opozicijom, snimljena u najvećem zakonodavnom tijelu jedne političko-administrativne jedinice, navela je na pomišljanje o tome kako vlasti tek, daleko od očiju javnosti, doživljavaju obične građane Bosne i Hercegovine. Odgovor na to pitanje često nam pokušavaju dati aktivisti grupe "Pravda za Davida".

Vratimo li se na genezu bh. skupštinskih prijetnji i prostakluka za skupštinskih govornica, doći ćemo do rasprave u bosanskohercegovačkom parlamentu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kada je Radovan Karadžić najavio rat poručivši da bi muslimanski narod, ukoliko dođe do referenduma, mogao otići u nestanak.

Nakon rata su se bh. zvaničnici, mahom učesnici u ratnim zbivanjima pa i osuđeni ratni zločinci, nastavili koristiti nekulturom i prostaklukom kao svojim zvaničnim jezikom, što je s vremena na vrijeme prerastalo i u fizičke obračune. Takva vrsta političkog djelovanja se, zarad stranačkih interesa, nametnula kao prihvatljiva.

Sjetit ćemo se scene kada je Asim Sarajlić (SDA), nakon okončanja sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u Klubu SDA fizički nasrnuo na tadašnjeg zastupnika Sadika Ahmetovića, ili kada je zastupnik Rasim Smajić (BOSS), za vrijeme održavanja sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, oborio Peđu Kojovića (NS).

Na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač udario poslanika PDP-a Draška Stanivukovića, da bi potom nakratko bila prekinuta sjednica o Informaciji o dokumentu Program reformi BiH. Nijedna stranka koja je u koaliciji sa SNSD-om nije osudila nasilje.

Psiholog Čedomir Novaković je za Klix.ba objasnio, ne želeći da ikoga ponaosob imenuje, da su akteri incidenata u skupštinskim klupama najčešće slučajevi, ako ne za psihološko i psihijatrijsko liječenje, onda zasigurno za neke oblike savjetovanja.

"Pad opće kulture je jedna od karakteristika postratnog perioda, a povećani su razni oblici nekulture, nasilja, netolerancije i svih oblika koji nisu karakteristični za normalno ponašanje. Incidente dodatno opterećuje to što se dešavaju na javnom mjestu, u institucijama koje donose važne životne odluke", kazao je Novaković.

Novaković navodi kako opća kultura nigdje u svijetu ne savjetuje nasilje, bilo da je ono individualno ili kolektivnno, pa čak ni nasilje prema životinjama ili predmetima.

"Do izražaja dolazi problem ko i na koji način vodi uopšte neku kadrovsku politiku, počevši od mjesne zajednice do predsjedništva. To je potpuno drugačije nego u razvijenim ili civilizovanim sredinama, jer se ne vodi računa o osobinama i karakterima ljudi koji se postavljaju na vrlo važne pozicije", rekao je on.

Dodao je da se pogotovo ne vodi računa o onim pozicijama koje su često u obavezi da svoje stavove, ponašanje, kulturu ili profesionalizam projektuju prema običnom čovjeku ili građanima.

"Nije svako za politiku, nije svako za javno istupanje. Tu se prave veliki promašaji", ocijenio je psiholog Novaković.

Pregršt je primjera nedemokratskog ponašanja u različitim političko-administrativnim jedinicama Bosne i Hercegovine, od kojih je važno podsjetiti na slučaj kada je Dušanka Majkić (SNSD) izmišljenu izjavu Mladena Bosića (SDS) citirala u programu RTRS-a i potom se izvinila.

"Bio sam zaista šokiran kada sam neki dan slušao izjavu koleginice Dušanke Majkić da sam poslije pada Zakona o akcizama sav usplahiren i sretan strčao u restoran i rekao kako je dobro da su pale akcize jer neće biti penzija i plata", rekao je tada Bosić prijavivši Majkić zbog kršenja kodeksa.

Također je i nekadašnji zastupnik Zaim Backović (BPS) na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, usljed žustre rasprave sa zastupnikom Nedžadom Fazlijom (SDP BiH) koja se prenosila uživo na Televiziji Sarajevo, rekao "J... vam sve" i izašao iz sale nakon što su mu telefonom javili da je pozlilo njegovoj supruzi. Potom se izvinio.

"Osobe koje su nosioci takvog negativizma gotovo nikada nisu kažnjeni na način kako treba da se kazne, ili na način propisan zakonima u kojima su definisane njihove obaveze i ostale profesionalne karakteristike", zaključio je psiholog Čedomir Novaković.