|

Ulična akcija ''Zašto sam na margini?'' s ciljem skretanja pažnje na osobe s drugačijim potrebama

Ulična akcija ''Zašto sam na margini?'' s ciljem skretanja pažnje na osobe s drugačijim potrebama
1
F
FENA
14.6.2015. u 14:59
8
komentara
1

dijeljenja
1/5 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/5 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/5 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/5 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/5 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
''Zašto sam na margini?'' naziv je ulične akcije koja je održana danas ispred gradske tržnice u Sarajevu, u organizaciji Koalicije marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini - Koma.
Pripadnici različitih marginaliziranih skupina razgovarali su s građanima te ih informirali o problemima na koje nailaze svaki dan.

Jedan od učesnika bio je i Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo. On je kazao da je mnoštvo problema s kojima se susreću osobe s posebnim potrebama ističući da su često na marginama društva zbog njihovih nedostataka.

Često, istakao je, ne mogu ostvariti osnovna ljudska prava kao što je zdravstvo, obrazovanje te zapošljavanje, pa i kretanje.

"Mi smo se udružili u jednu koaliciju, Koma, s ciljem da na području BiH stvorimo jedan pokret, ambijent koji bi bio prilagođen i nama. Mi smo građani ovog društva i svojim radom želimo da doprinesemo, moraju nas vidjeti vlasti, ali moraju i građani", naglasio je Zuko.

"Neki ljudi ne mogu živjeti bez podrške. Da li ikada razmišljaš o njima", moto je kojim počinje kampanja javnog zagovaranja, a čiji je cilj pokazati da je potrebno preći s riječi na djela, i to kroz razvijanje programa socijalnog okruženja koji će doprinijeti što bržem povratku i uključivanju marginaliziranih skupina u BiH.

Namjera je uspostavljanje minimuma socijalne sigurnosti i jednakih mogućnosti putem usvajanja mjera na nivou entiteta u BiH, kao što su izmjene i dopune postojećih ili usvajanje novih zakona o socijalnoj zaštiti ili drugih akata koji reguliraju tu oblast.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...