{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ulična akcija ''Zašto sam na margini?'' s ciljem skretanja pažnje na osobe s drugačijim potrebama

F
14.6.2015. u 14:59
1
8
Ulična akcija ''Zašto sam na margini?'' s ciljem skretanja pažnje na osobe s drugačijim potrebama
1
''Zašto sam na margini?'' naziv je ulične akcije koja je održana danas ispred gradske tržnice u Sarajevu, u organizaciji Koalicije marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini - Koma.
Pripadnici različitih marginaliziranih skupina razgovarali su s građanima te ih informirali o problemima na koje nailaze svaki dan.

Jedan od učesnika bio je i Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo. On je kazao da je mnoštvo problema s kojima se susreću osobe s posebnim potrebama ističući da su često na marginama društva zbog njihovih nedostataka.

Često, istakao je, ne mogu ostvariti osnovna ljudska prava kao što je zdravstvo, obrazovanje te zapošljavanje, pa i kretanje.

"Mi smo se udružili u jednu koaliciju, Koma, s ciljem da na području BiH stvorimo jedan pokret, ambijent koji bi bio prilagođen i nama. Mi smo građani ovog društva i svojim radom želimo da doprinesemo, moraju nas vidjeti vlasti, ali moraju i građani", naglasio je Zuko.

"Neki ljudi ne mogu živjeti bez podrške. Da li ikada razmišljaš o njima", moto je kojim počinje kampanja javnog zagovaranja, a čiji je cilj pokazati da je potrebno preći s riječi na djela, i to kroz razvijanje programa socijalnog okruženja koji će doprinijeti što bržem povratku i uključivanju marginaliziranih skupina u BiH.

Namjera je uspostavljanje minimuma socijalne sigurnosti i jednakih mogućnosti putem usvajanja mjera na nivou entiteta u BiH, kao što su izmjene i dopune postojećih ili usvajanje novih zakona o socijalnoj zaštiti ili drugih akata koji reguliraju tu oblast.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: