Dan narcisa
77

Ulična akcija u Goraždu kako bi se skrenula pažnja na prevenciju karcinoma dojke

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Članice Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Biser" Goražde organizirale su akciju "Dan narcisa" kako bi skrenule pažnju građana na potrebu prevencije i važnost ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Akciji se kao i obično odazvao veliki broj građana koji su kupovinom narcisa pomogli rad ovog udruženja, ali i osobe oboljele od karcinoma dojke.

Ovakve akcije se organiziraju početkom proljeće, s obzirom da narcisi simbolizuju rađanje i novi život.

"Naše udruženje tradicionalno obilježava Dan narcisa u martu i to je početak mnogobrojnih aktivnosti 'Bisera' u toku godine. Ovom akcijom alarmiramo građane na bitnost samopregleda i pregleda dojki. Dijelimo besplatno edukativni materijal građanima, a od sredstava prikupljenih simboličnom kupovinom narcisa građani direktno pomažu oboljelim članicama, kao i organizaciju edukativnih predavanja te rad udruženja. Nažalost, s obzirom na političku situaciju i neusvajanje budžeta udruženje nije u stanju da realizuje ni jedan urađen projekat", izjavila je za Klix.ba Mersiha Nogo-Pecikoza, predsjednica Skupštine udruženja.

Ovo prilikom članice "Bisera" još jednom su upozorile da je broj oboljelih od karcinoma i drugih malignih oboljenja u BPK Goražde u porastu za čak 50 posto u odnosu na prethodne godine te izrazile zabrinutost zbog pomjeranja starosne dobi oboljelih.

"Posebno je u porastu broj pacijentica oboljelih od karcinoma dojke. Među njima su i žene od 40 godina i djevojke. Samo u prva tri mjeseca ove godine kod četiri pacijentice se sumnja na karcinom i one su upućene na dodatnu dijagnostiku u Sarajevo. Za razliku od nekih kantona gdje čak i pacijenti oboljeli od karcinoma plaćaju ultrazvučne preglede da bi se uradila mamografija, kod nas je to besplatno, međutim stalno upozoravamo da se pregledi obavljaju redovno", ističe Pecikoza.

Novina je da su od prošle godine kao dio obaveznog sistematskog pregleda dvije firme uvele mamografiju što je jedan od načina podizanja svijesti o prevenciji. Rano otkrivanje karcinoma dojke je izlječivo, a pacijenti sebi najviše mogu pomoći redovnim mjesečnim samopregledom, pojasnila je Pecikoza.

Ona dodaje kako i povećan broj mamografskih pregleda koji se bilježe u kantonalnoj bolnici ukazuje na potrebu stalne prevencije o bolesti karcinoma. Naime, broj pregleda veći je za 20 posto u odnosu na prethodne godine.

Pecikoza ističe kako je prevencija najbitnija te da je preporučljivo da se uz redovne mjesečne samopreglede, prvi mamografski pregled obavi već nakon 40 godine.