Izmjeniti zakon
182

Ulična akcija SDP-a u Sarajevu: Sva djeca moraju imati besplatnu zdravstvenu zaštitu

S.H.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U Štrosmajerovoj ulici u toku je ulična akcija "Zdravstveno osigranje za svu djecu u Kantonu Sarajevo". Ova inicijativa pokrenuta je na inicijativu zastupnice SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedine Srne Bajramović.

Srna Bajramović stava je da sva djeca u Kantonu Sarajevo moraju imati besplatnu zdravstvenu zaštitu bez obzira na imovinski status roditelja/staratelja ili činjenicu pohađa li dijete školu ili ne.

"Činjenica je da danas u KS postoje djeca, koja su mahom iz romskih porodica, koja iz razloga siromaštva ili slučaja trgovine ljudi ne pohađaju nastavu, zbog toga nemaju pravo na zdravstvo a koje im je zagarantovano Ustavom FBiH i međunarodnim konvencijama prije svekga Konvencijom o pravima djeteta koje članom 2 i 4 vrlo jasno kažu šta su države obveznice dužne u tom slučaju, odnosno osigurati jednak pristup zdravstvenoj zaštiti za svako dijete", kazala je zastupnica SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedina Srna Bajramović.

Osim toga, Srna Bajramović je naglasila i kako je prema Ustavu FBiH pravo na zdravlje apsolutno pravo za svu djecu.

Naglasila je da je ova inicijativa tretirana izmjenama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i porodice s djecom zahvaljujući kojom će biti riješen status ove djece odnosno biti će omogućen jednak pristup zdravstvenoj zaštiti za svu djecu u Kantonu Sarajevo.