BiH
0

Ulična akcija povodom Dana državnosti u Tuzli

Sarajevo-x.com
Omladinski pokret Revolt će u četvrtak, 25. novembra, sa početkom u 11:30 sati, na tuzlanskom Korzou ("kod sata") organizovati uličnu akciju povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine - 67. godišnjice ZAVNOBiH-a.

Tokom aktivnosti će biti postavljena ulična instalacija natpisa koji označavaju različite identitete koji određuju građane i građanke ove zemlje, sa akcentom na ugrožene nacionalne, vjerske, seksualne, spolne, ekonomske i druge ugrožene grupe stanovništva. Ovom akcijom Omladinski pokret Revolt želi uputiti poruku međusobnog poštovanja i bogatstva različitosti, navedeno je u saopštenju za javnost.

Zasjedanje antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine obnovilo je državno-pravni kontinuitet i označilo početak moderne historije Bosne i Hercegovine, ali je i postavilo temelje jednakopravnosti svih građana Bosne i Hercegovine na čitavom njenom teritoriju, bez obzira na vjersku, narodnu i svaku drugu opredjeljenost. Obzirom da u današnje vrijeme mnogi zaboravljaju ili namjerno potiskuju ideje i ideale ZAVNOBiH-a, na ovaj način želimo simbolično obilježiti njegovu 67. godišnjicu, podržati ugrožene grupe našeg društva i uputiti poruku jednakopravnosti.

Tokom akcije će, uz podršku sugrađana i Odreda izviđača "Krin", biti organizovana "Čajanka za Amilu Džinović", u okviru koje će biti prikupljani prilozi za potrebe liječenja naše sugrađanke.