BiH
76

Ulicama Sarajeva održana mirovna šetnja s gotovo 400 učesnika

FENA
Sarajevo je domaćin "Peace Event Sarajevo 2014", koji je će biti otvoren danas u 18 sati, iako je njegov program počeo jutros u Prvoj gimnaziji predavanjem ambasadora Republike Indije u BiH Malay Mishra o indijskom vođi nacije Mahatma Gandiju, koji se izborio za nezavisnost Indije nenasilnom revolucijom.
Foto: FENA
Foto: FENA

Program je nastavljen mirovnom šetnjom oko 400 učesnika iz cijele Evrope koji su posjetili pravoslavnu Sabornu crkvu, Katedralu Srca Isusova, Muzej Jevreja, Begovu džamiju i još nekoliko simboličnih i snažnih tačaka sarajevske multietničnosti i multikulturalnosti.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Peace Event Sarajevo 2014 je događaj koji će obilježiti sjećanje na Sarajevo i Europu iz 1914. godine. Mirovne organizacije Evrope i svijeta uspostavit će dijalog za izgradnju budućnosti u miru, toleranciji i poštivanju raznolikosti svijeta kroz forume, okrugle stolove, radionice ( predviđeno je oko 200 različitih susreta ), kulturni program, mirovnu šetnju i mirovni miting. Nacionalni komitet poziva sve građane Sarajeva, BiH, Europe i svijeta da budu s nama od 6. do 9. juna u Sarajevu", izjavio je uoči mirovne šetnje predsjednik Nacionalnog komiteta IPC-a Ibrahim Spahić.

Foto: FENA
Foto: FENA

Prisutnima je predstavljena i poruka Rainera Brauna iz Međunarodnog koordinacionog odbora Sarajevo 2014.

Braun je istakao važnost tolerancije, solidarnosti i razumijevanja u građenju mira.

Foto: FENA
Foto: FENA

Također je naglasio da je pojedinačni trud i doprinos svakog građanina ovog svijeta neophodan za postizanje mira.

Foto: FENA
Foto: FENA

Projekt PRO-Budućnost i Mreža za izgradnju mira koja je dio ovog projekta aktivno će učestvovati i u drugim sadržajima Peace Event Sarajevo 2014, poput radionice "Gradonačelnici za mir i civilno društvo: zajedničko promoviranje mira" i prikazivanje filma "Moja priča: Izaberimo mir zajedno".