BiH
26

Ukras ili opasnost: Lipe (ni)su pogodne za Vilsonovo šetalište

Piše: Irvin P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vilsonovo šetalište je spomenik vrtne arhitekture i oblikovane prirode u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a krasi ga više od 300 stabala lipe.

Ipak, njegov najveći ukras je jedan od njegovih najvećih problema. Naime, lipa kao vrsta od koje se sastoji Vilsonovo šetalište nije adekvatna, s obzirom na svoju starost, da bi se nalazila uz saobraćajnicu i u sredini koja je prekrivena asfaltom.

"Lipa spada u meke lišare, tj. stabla koja nemaju mehanizme potrebne da se odbrane od štetnika koji ulaze ili napadaju stablo usljed ranjavanja prilikom sječe ili odstranjivanja starih i umrlih ili grana u procesu umiranja", rečeno je za Klix.ba iz KJKP Park.

Stara stabla lipe, na koncu, predstavljaju opasnost za šetače i saobraćaj.

S druge strane, Park je početkom novembra počeo sadnju 70 mladica lipe upravo na Vilsonovom šetalištu. S obzirom na kulturološki značaj Šetališta, ono se mora "renovirati" samo sadnicama lipe. Za ovaj projekat Općina Novo Sarajevo izdvojila je blizu 20.000 konvertibilnih maraka.

Radi se o programu zamjene stabala koja će biti uklonjena nakon 80 godina, što predstavlja optimalno vrijeme za sljedeću zamjenu. Ovo je važno, jer treba imati u vidu činjenicu da su trenutna stabla u Vilsonovom šetalištu stara blizu 110 godina, što je dosta iznad optimalne starosti.

Također, proces uklanjanja starih i opasnih stabala, te sadnje novog drveća sporiji je nego što bi smio biti.

Trenutno se zna da je 2004. za sječu u Kantonu Sarajevo kandidovano blizu 40 stabala, dok je odstranjeno tek devet. Taj podatak je dostupan na stranici Zavoda za kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe KS.

Pored toga, u januaru 2014. izvršena je studija prilikom koje je za sječu odabrano 66 stabala, 30 u Centru i 36 u novom Sarajevu. Od tog broja, u Vilsonovom šetalištu postoji rješenje za sječu njih devet.

Iz KJKP Park poručuju kako preduzeće radi na najbolji mogući način, ali da potpuni kapacitet gospodarenja stablima nije moguć s obzirom na trenutni budžet koji nije dovoljan ni za samu proizvodnju adekvatnih zamjenskih stabala koja bi bila prilagođena životu u gradu.