|

Ukradene čelične šipke koje su služile za monitoring klizišta u Barama

Ukradene čelične šipke koje su služile za monitoring klizišta u Barama
53
Piše: E. S. H.
13.1.2015. u 08:53
59
komentara
53

dijeljenja
Ukradene čelične šipke koje su služile za monitoring klizišta u Barama Foto: Arhiv/Klix.ba
U zoni klizišta koje se nedavno aktiviralo u kakanjskom naselju Bare pokradene su čelične šipke, potvrdio je za Klix.ba načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.
Takozvani reperi su prije nekoliko dana ubodeni u masu klizišta kako bi se u okviru geološko-geodetskog monitoringa pratilo da li ima novih pomjeranja i nove opasnosti za naselje Bare.

"Za sada se ne uočavaju nova kretanja terena. To su geometri pratili na reperima. U ovako teškoj situaciji imamo taj paradoks gdje ljudi žele iskoristiti i ovako tešku situaciju za vlastitu dobit. To je nevjerovatno u ovim okolnostima", rekao nam je načelnik Mandra.

Otuđene su čelične cijevi, a finansijska korist je skromna. Nakon katastrofe koja je zadesila mještane naselja Bare se dešavaju i drugi problemi.

Nermin Mandra (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) Nermin Mandra (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


"Nekome osiguramo sredstva za kiriju, a ta osoba tri dana ne dolazi kući, sve to propije i onda se javi u kolektivni smještaj. Imamo i pokušaja da neko ko je imao stan u barakama, a živio na drugoj adresi, pokušava ostvariti neku korist i jednokratne pomoći. Mi ne bježimo od toga da tim ljudima pomognemo, ali prvo moramo pomoći onima koji su iselili iz tih objekata bez ičega", pojasnio je načelnik Općine Kakanj.

Saznanje o krađi je zaprepastilo geologe i geometre koji vrše svakodnevni monitoring klizišta u Barama, saopćeno je iz Općine Kakanj, ali su odmah postavljene nove šipke kako bi geološko-geodetski monitoring bio nastavljen.

Općina Kakanj oštro osuđuje kriminalni i neljudski čin koji se desio u zoni klizišta Bare, te nastavlja, bez obzira na poteškoće koje se javljaju, realizirati aktivnosti koje su preduslov kako bi se pristupilo izradi Projekta sanacije klizišta Bare.

Podsjećamo i da je deponija u vlasništvu Rudnika mrkog uglja Kakanj, a rudnik je u sastavu koncerna koji bi kao vlasnik trebao poduzeti određene mjere za sanaciju klizišta. Do sada je sve aktivnosti provodila Općina Kakanj.
Prijavi grešku


Komentari (59)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...