{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukradene čelične šipke koje su služile za monitoring klizišta u Barama

13.1.2015. u 08:53
53
59
Ukradene čelične šipke koje su služile za monitoring klizišta u Barama
53
Ukradene čelične šipke koje su služile za monitoring klizišta u Barama
Foto: Arhiv/Klix.ba
U zoni klizišta koje se nedavno aktiviralo u kakanjskom naselju Bare pokradene su čelične šipke, potvrdio je za Klix.ba načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.
Takozvani reperi su prije nekoliko dana ubodeni u masu klizišta kako bi se u okviru geološko-geodetskog monitoringa pratilo da li ima novih pomjeranja i nove opasnosti za naselje Bare.

"Za sada se ne uočavaju nova kretanja terena. To su geometri pratili na reperima. U ovako teškoj situaciji imamo taj paradoks gdje ljudi žele iskoristiti i ovako tešku situaciju za vlastitu dobit. To je nevjerovatno u ovim okolnostima", rekao nam je načelnik Mandra.

Otuđene su čelične cijevi, a finansijska korist je skromna. Nakon katastrofe koja je zadesila mještane naselja Bare se dešavaju i drugi problemi.

Nermin Mandra (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nermin Mandra (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


"Nekome osiguramo sredstva za kiriju, a ta osoba tri dana ne dolazi kući, sve to propije i onda se javi u kolektivni smještaj. Imamo i pokušaja da neko ko je imao stan u barakama, a živio na drugoj adresi, pokušava ostvariti neku korist i jednokratne pomoći. Mi ne bježimo od toga da tim ljudima pomognemo, ali prvo moramo pomoći onima koji su iselili iz tih objekata bez ičega", pojasnio je načelnik Općine Kakanj.

Saznanje o krađi je zaprepastilo geologe i geometre koji vrše svakodnevni monitoring klizišta u Barama, saopćeno je iz Općine Kakanj, ali su odmah postavljene nove šipke kako bi geološko-geodetski monitoring bio nastavljen.

Općina Kakanj oštro osuđuje kriminalni i neljudski čin koji se desio u zoni klizišta Bare, te nastavlja, bez obzira na poteškoće koje se javljaju, realizirati aktivnosti koje su preduslov kako bi se pristupilo izradi Projekta sanacije klizišta Bare.

Podsjećamo i da je deponija u vlasništvu Rudnika mrkog uglja Kakanj, a rudnik je u sastavu koncerna koji bi kao vlasnik trebao poduzeti određene mjere za sanaciju klizišta. Do sada je sve aktivnosti provodila Općina Kakanj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: