Akcija Općine Centar
0

Uklonjeni u ratu devastirani objekti kod Vilsonovog

Sarajevo-x.com
Za uklanjanje ruševnih zgrada Općina izdvojila 110.000 KM
Za uklanjanje ruševnih zgrada Općina izdvojila 110.000 KM
Tokom januara 2011. godine radnici građevinske firme "Ahydron građenje" su uz pomoć mehanizacije završili uklanjanje dva u ratu devastirana objekta u ulicama Koste Hermana 2 i Mustaj-bega Fadilpašića 15 na Vilsonovom šetalištu. U toku je odvoz građevinskog otpada na gradsku deponiju.

Služba za prostorno uređenje Općine Centar je izdala dozvolu za uklanjanje ta dva ruševna objekta, a Kantonalni stambeni fond kao dio Ministarstva stambene politike Kantona Sarajevo je proveo proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova za uklanjanje objekata, tako da je ugovor sa firmom "Ahydron građenje" potpisan u oktobru 2010. godine.

Za uklanjanje pomenutih ruševnih zgrada Općina Centar je izdvojila iz svog budžeta 110.000 KM, a Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo 240.000 KM. Inače, na tom lokalitetu je planirana izgradnja istovjetnih zamjenskih objekata, uz obavezu da se prijeratnim stanarima vrate stanovi. S obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju, nije moguće očekivati da ove godine krene projekt izgradnje objekata.

Zamjenski stanovi bit će obezbjeđeni prijeratnim stanarima
Zamjenski stanovi bit će obezbjeđeni prijeratnim stanarima
Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je kazala da je služba kojom ona rukovodi još 2004. godine uradila projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju ova dva objekta, kako bi se prijeratni stanari mogli vratiti u svoje domove. U zgadi u Ulici Koste Hermana bilo je 12 stanova i tri poslovna prostora, a u objektu u Mustaj-bega Fadilpašića osam stanova i jedan poslovni prostor. Imajući u vidu činjenicu da su za rekonstrukciju objekata bila potrebna velika finansijska sredstva, Općina Centar nije mogla sama krenuti u realizaciju tog projekta i stoga se obratila Kantonu Sarajevo odnosno Ministarstvu stambene politike. Iako je postojala zainteresovanost Kantona Sarajevo, projekt nikada nije zaživio.
Nove zgrade na ovoj lokaciji tek naredne godine
Nove zgrade na ovoj lokaciji tek naredne godine
S obzirom na to da godinama nije bilo nikakve konkretne reakcije Ministarstva, a devastirani objekti su i dalje propadali, Služba za prostorno uređenje Općine Centar je 2009. godine zatražila od Instituta za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Sarajevu stručno mišljenje o mogućnosti rekonstrukcije objekata. Institut je tokom prošle godine dostavio nalaz i mišljenje u kojem stoji da nije moguća rekonstrukcija građevina već je potrebno uklanjanje objekata i nova izgradnja. S obzirom na takvo mišljenje, Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Kantona Sarajevo je dao odobrenje za uklanjanje ova dva objekta jer se radi o građevinama iz perioda austro-ugarske uprave u BiH.