Zajedničke prostorije
1.7k

Uklonjena zastava RS-a ispred kabineta Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što su službenici kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika danas ispred njegove kancelarije u zgradi Predsjedništva BiH postavili zastavu entiteta Republika Srpska, ona je uklonjena na zahtjev kabineta Šefika Džaferovića s obzirom da se radi o zajedničkim prostorijama.

Iako su prethodni članovi Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda zastavu RS-a držali u svojim kabinetima, Dodik je danas napravio presedan prilikom primanja akreditivnih pisama ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića na način da je pored zastave BiH istakao i zastavu RS-a.

Nakon toga zastava je premještena u hodnik, ispred kabineta Milorada Dodika.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Kabinet člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića danas je oštro reagovao s obzirom da se radi o zajedničkim prostorijama koje koriste svi članovi i uposlenici Predsjedništva BiH, pa je zastava entiteta iz hodnika uklonjena u poslijepodnevnim satima.

Tokom dana članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović najoštrije su osudili postupak postavljanja zastave bh. entiteta RS.

"Isticanje bilo koje druge zastave iz Bosne i Hercegovine zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom zvaničnih međunarodnih posjeta na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena, direktno je kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine", piše u zajedničkom saopćenju za javnost Komšića i Džaferovića.