Nakon upozorenja
34

Uklonjena opasna stijena na sarajevskoj Darivi

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Pripadnici Civilne zaštite Stari Grad u subotu su nakon upozorenja Gorske službe spašavanja Sarajevo uklonili opasnu stijenu koja je na sarajevskom šetalištu Dariva prijetila obrušavanjem na šetače.

"Ovo smo radili u sklopu redovnog održavanja stijena, a ne samo Darive. Stijene pucaju zbog promjene temperature i svako proljeće vršimo 'umivanje stijena', tj. čišćenje nestabilnih dijelova bilo da su veliki dva milimetra, deset centimetara ili deset tona", rekao je za Klix.ba Sakib Avdibegović, pomoćnik načelnika Civilne zaštite Stari Grad.

U uklanjanju je učestvovala Služba za zaštitu od požara DVD Vratnik, inače multinamjenska jedinica. Sve je počelo u 9 sati, a završilo oko 15-16 sati.

Kako je rečeno za Klix.ba, sve je bilo izuzetno zahtjevno i opasno, a zahvaljujući pripadnicima DVD Vratnik uklanjanje je prošlo bez problema.

Podsjećamo, pripadnici Gorske službe spašavanja Sarajevo upozorili su nedavno na stijenu koja je prijetila šetačima. U toku prošle sezone pomenuti dio je bio obilježen, prije dvije godine su također upozorili smo na istu pojavu, a u toku 2013. godine jedan dio je bio očišćen od nestabilnih komada kamena.