Koalicija Preokret
0

Ukinuti "dvije škole pod jednim krovom"

FENA
Nositeljice lista za kantonalne skupštine Koalicije Preokret: GDS BiH i NEP BiH Marina Balić za Hercegovačko-neretvanski kanton, Ehlimana Sarač za Srednjobosanski kanton, Ines Memišević za Zeničko-dobojski kanton i Fatima Pekić, nositeljica liste za Parlament BiH iz RS-a iz Brčkog, uputile su pismo ministarstvima obrazovanja kantona i OSCE-u sa zahtjevom da se ukinu "dvije škole pod jednim krovom".

"Ovo je posljednje uporište segregacije među djecom u Evropi 21. vijeka, sramota demokratske Bosne i Hercegovine. Samo u Federaciji BiH, i to u Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, prema podacima iz februara 2010., postoji 57 primjera ovakve segregacije.

U Brčko Distriktu učenici slušaju nastavu zajedno, ali su na nacionalnoj grupi predmeta odvojeni. Iako bi neko možda ovakav način ocijenio prihvatljivim, smatramo da ni on ne doprinosi cjelovitom obrazovanju i upoznavanju različitosti bh. društva - kazale su kandidatkinje.

One su naglasile kako se mora učiniti PREOKRET da već od nove školske godine djeca uče zajedno u zajedničkim školama i razredima.

Obrazovni programi morali bi biti jedinstveni za sve, a predmeti iz nacionalne grupe moraju isključiti sve uvredljive i ideološke sadržaje kako bi bili pristupačni svima i kako bismo djecu obrazovali na naučno utemeljenim činjenicama i naučili da uvažavaju i žive sa drugima i drugačijima.

Odgovornost za brutalno kršenje Deklaracije o pravima djeteta imaju domaće vlasti i OSCE. Kako je OSCE imao vodeću ulogu u reformi obrazovnog sistema u BiH, ima i odgovornost da istraži ovo posljednje uporište segregacije djece u Evropi i omogući da od seprembra 2010. godine svi učenici imaju jednaka prava i uče zajedno u zajedničkim razredima. Oni imaju to pravo prema Deklaraciji o pravima djeteta - kazale su kandidatkinje", saopćeno je iz Koalicije PREOKRET.