Slučaj "Selimović i ostali"
0

Ukinute mjere zabrane trojici bivših pripadnika Armije BiH

Sarajevo-x.com
Nakon što je Državno tužilaštvo saslušalo sve svjedoke, Sud BiH je ukinuo mjere zabrane trojici bivših pripadnika Armije BiH koji su optuženi za zločine u Bosanskoj Krajini.

Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je Sud donio rješenje o ukidanju mjera zabrane Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, navodeći da više ne postoje razlozi zbog kojih su one ranije bile određene, obzirom da je Državno tužilaštvo saslušalo sve svjedoke u ovom slučaju.

Trojica bivših pripadnika Armije BiH optuženi su za pomaganje i podstrekavanje zatvaranja vojnika i civila srpske nacionalnosti u zatočeničke objekte u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu u periodu od 1994. do 1996. godine.

U optužnici se navodi da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove, referent operativca i zamjenik načelnika Odjeljenja službe vojne bezbjednosti Petog korpusa ABiH, Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti i referent operativca istog odjeljenja, dok je Mustafić bio pripadnik Vojne policije Petog korpusa ABiH.

Sva trojica su bili uhapšeni u aprilu 2008. godine, ali im je Sud umjesto pritvora odredio mjere zabrane i to - napuštanja mjesta boravka bez prethodnog odobrenja Suda, prisustvo društvenim okupljanjima, te kontaktiranje sa suosumnjičenim ili svjedocima Tužilaštva. Pored toga, privremeno su im oduzete putne isprave, te naloženo svakodnevno javljanje u policijsku stanicu u Bihaću.

Suđenje trojici optuženih je počelo u augustu 2009. godine.

Nakon što je saslušalo sve svjeodke, Tužilaštvo BiH je na ovom ročištu uložilo u spis 49 materijalnih dokaza koji se uglavnom odnose na nadležnosti optuženih, te spiskove zarobljenih vojnika i civila srpske nacionalnosti.

Dubravko Čampara, tužilac Državnog tužilaštva, prezentirao je dokumente koji, prema njegovim riječima, dokazaju da je Služba vojne bezbjednosti Petog korpusa Armije BiH imala nadležnost na ratnim zarobljenicima, a Odbrane optuženih su uložile prigovor na relevantnost i autentičnost ovih dokaza.

Čampara je, između ostalog, u spis uložio dokumente koji pokazauju da su Mehura Selimović, Adil Ružnić i Emir Mustafić obavljali funkcije koje su navedene u optužnici.

„U spis uložemo i akte o organizacijskoj strukturi u Odjeljenju službe vojne bezbjednosti, dokumente o osnivanju zatvora i drugih zatočeničkih objekata u kojima su boravili i ispitivani ratni zarobljenici, ali i dokaze da je među zatvorenicima bilo i civila“, rekao je Čampara, naglasivši da su na nekim od dokumenata potpisnici Selimović i Ružnić.

Na većinu ovih dokaza Odbrane su imale prigovore na relevantnost i autentičnost, navodeći da se pojedini dokumenti ne odnose na predmet optuženja, te da određeni dokazi nisu potpisani.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. januar 2011. godine, kada će Tužilaštvo nastaviti sa ulaganjem materijalnih dokaza.