|

Predočeni dokumenti o "obradi" zarobljenika

Predočeni dokumenti o "obradi" zarobljenika
0
F
FENA
26.1.2011. u 19:26
1
komentara
0

dijeljenja
Predočeni dokumenti o "obradi" zarobljenika
Na suđenju trojici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) optuženih za zločine u Bosanskoj krajini, Državno tužilaštvo je uložilo četrdesetak materijalnih dokaza, koji se uglavnom odnose na postupanja prema ratnim zarobljenicima.
Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, u spis je unio izvjestan broj dokumenata u kojima se navodi da su zarobljenike “obrađivali” i saslušavali optuženi Mehura Selimović i Adil Ružnić.

Uz Selimovića i Ružnića, za zločine u Bosanskoj krajini tereti se i Emir Mustafić. Trojica bivših pripadnika ABiH optuženi su za pomaganje i podstrekavanje zatvaranja vojnika i civila srpske nacionalnosti u zatočeničke objekte u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu u periodu od 1994. do 1996. godine.

U optužnici se navodi da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove, referent operativca i zamjenik načelnika Odjeljenja službe vojne bezbjednosti Petog korpusa ABiH, Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti i referent operativca istog odjeljenja, dok je Mustafić bio pripadnik Vojne policije Petog korpusa ABiH.

Tužilaštvo je u spis uvelo i dokaze o imenovanju Selimovića i Ružnića na funcije koje su navedene u optužnici.

“U dokumentima je navedeno koje su zadatke i obaveze optuženi imali, na koji način je vršeno ispitivanje i šta je traženo od ratnih zarobljenika. U spis ulažemo i dokumentaciju o pitanjima koja su postavljena zarobljenicima prilikom informativnog razgovora, te dokumente o njihovom premještanju u vojni pritvor ‘Luke’”, kazao je Čampara.

Branioci optuženih su prigovorili na relevantnost nekolicine dokumenata.

Tužilaštvo BiH je 22. decembra 2010. započelo ulaganje materijalnih dokaza. Dosad su uložena 154 dokumenta, a tužilac je najavio još 74.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. februara ove godine, navodi BIRN.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...