Selimović i ostali
0

Predočeni dokumenti o "obradi" zarobljenika

FENA
Na suđenju trojici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) optuženih za zločine u Bosanskoj krajini, Državno tužilaštvo je uložilo četrdesetak materijalnih dokaza, koji se uglavnom odnose na postupanja prema ratnim zarobljenicima.

Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, u spis je unio izvjestan broj dokumenata u kojima se navodi da su zarobljenike “obrađivali” i saslušavali optuženi Mehura Selimović i Adil Ružnić.

Uz Selimovića i Ružnića, za zločine u Bosanskoj krajini tereti se i Emir Mustafić. Trojica bivših pripadnika ABiH optuženi su za pomaganje i podstrekavanje zatvaranja vojnika i civila srpske nacionalnosti u zatočeničke objekte u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu u periodu od 1994. do 1996. godine.

U optužnici se navodi da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove, referent operativca i zamjenik načelnika Odjeljenja službe vojne bezbjednosti Petog korpusa ABiH, Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti i referent operativca istog odjeljenja, dok je Mustafić bio pripadnik Vojne policije Petog korpusa ABiH.

Tužilaštvo je u spis uvelo i dokaze o imenovanju Selimovića i Ružnića na funcije koje su navedene u optužnici.

“U dokumentima je navedeno koje su zadatke i obaveze optuženi imali, na koji način je vršeno ispitivanje i šta je traženo od ratnih zarobljenika. U spis ulažemo i dokumentaciju o pitanjima koja su postavljena zarobljenicima prilikom informativnog razgovora, te dokumente o njihovom premještanju u vojni pritvor ‘Luke’”, kazao je Čampara.

Branioci optuženih su prigovorili na relevantnost nekolicine dokumenata.

Tužilaštvo BiH je 22. decembra 2010. započelo ulaganje materijalnih dokaza. Dosad su uložena 154 dokumenta, a tužilac je najavio još 74.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. februara ove godine, navodi BIRN.