Sud BiH
4

Ukinuta prvostepena presuda u predmetu protiv Azre Miletić

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je 6. aprila 2018. godine rješenje od 20.03.2018. kojim je uvažena žalba braniteljica optužene Azre Miletić te je ukinuta presuda Suda BiH iz avgusta prošle godine i određeno održavanje pretresa.

Istim rješenjem, vođenje krivičnog postupka protiv optužene Azre Miletić, koji se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi pod brojem S 1 2 K 017381 17 Kž 3, prenijeto je na mjesno nadležni Općinski sud u Sarajevu.

Apelaciono vijeće je donijelo odluku o prenošenju vođenja postupka na mjesno nadležni sud, shodno odredbi člana 27. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, utvrđujući da u ovom konkretnom predmetu postoje „važni razlozi“, koji opravdavaju prenošenje vođenja postupka. Vijeće je posebno utvrdilo da je prenošenje vođenja postupka na drugi sud neophodno kako zbog procesnih prava optužene tako i zbog očuvanja vanjskog utiska o nepristrasnosti i nezavisnosti Suda Bosne i Hercegovine.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine od 03.08.2017. godine optužena Azra Miletić oglašena je krivom da je počinila krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi te joj je izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci.

Istom presudom optuženoj je izrečena i mjera oduzimanja predmeta, a od optužene je oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i to novčani iznos u visini od 3.000,00 eura na način da je optužena obavezana da u roku od 3 mjeseca od dana pravosnažnosti presude uplati iznos od 3.000,00 eura odnosno njegovu protuvrijednost izraženu u konvertibilnim markama, prema važećem kursu Centralne banke Bosne i Hercegovine na dan uplate. Takođe, optuženoj je izrečena mjera sigurnosti zabrane vršenja poziva – nosioca pravosudne funkcije u trajanju od 3 (tri) godine, od pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere sigurnosti. Optužena je obavezana na plaćanje troškova krivičnog postupka.

Nasuprot navedenom, optužena Azra Miletić oslobođena je od optužbe da bi, radnjama opisanim u oslobađajućem dijelu izreke prvostepene presude, počinila krivično djelo kršenje zakona od strane sudije.

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo BiH zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH uvaži žalbu kao osnovanu i ukine prvostepenu presudu Suda BiH, odredi održavanje pretresa na kojem će pravilno i potpuno utvrditi činjenično stanje, te optuženu oglasiti krivom i za krivično djelo kršenje zakona od strane sudije.

Protiv navedene presude žalbu su zajedno izjavile i braniteljice optužene Azre Miletić, i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno, odnosno nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH žalbu uvaži i pobijanu presudu preinači tako da se optužena oslobodi optužbi, odnosno da pobijanu presudu ukine i održi pretres pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Dana, 20.03.2018. godine održana je javna sjednica pred vijećem Apelacionog odjeljenja na kojoj su tužilac i braniteljice optužene usmeno iznijeli navode žalbe, te izjavili da u cjelosti ostaju pri istaknutim žalbenim prigovorima, a optužena se pridružila navodima braniteljica, uz kratki osvrt na žalbu i provedeni prvostepeni postupak. Na kraju, stranke su iznijele dostavljene odgovore na žalbe ostajući kod svojih prijedloga.

Vijeće Apelacionog odjeljenja donijelo je odluku kako je navedeno, nalazeći da će se u postupku koji će biti proveden pred Općinskim sudom Sarajevo otkloniti učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, nakon čega će sud biti u mogućnosti donijeti na zakonu zasnovanu presudu.