Predmet "Silos"
29

Ukinuta prvostepena presuda Mustafi Đeliloviću i drugima za ratne zločine u Hadžićima

I.Č.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu Mustafi Đeliloviću i drugima, u kojoj su zbog ratnih zločina osuđeni na ukupno 60 godina zatvora, te je predmet vraćen na ponovno suđenje.

Advokatica Lejla Čović potvrdila je za Klix.ba da je ukinuta prvostepena presuda Đeliloviću i drugima, kazavši da će se pretres sada voditi pred Apelacionim vijećem koje je uvažilo žalbe i ukinulo presudu.

Vijeće koje je ukinulo prvostepenu presudu čine sudije Miloš Babić, kao predsjedavajući, te članovi Vijeća Senadin Bektašević i Tihomir Lukes.

"Uvažena je žalba Tužilaštva BiH i uvažene su žalbe dviju odbrana: Mustafe Đelilovića kojeg zastupa advokatica Vasvija Vidović i Halida Čovića kojeg zastupam ja", kazala je advokatica Lejla Čović u telefonskoj izjavi za Klix.ba.

Sud BiH je u julu prošle godine, nakon šest godina suđenja, osudio osmoricu optuženih na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u "Silosu", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj" na području općine Hadžići.

Na po deset godina zatvora osuđeni su nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Hadžići Mustafa Đelilović i bivši komandant Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Nezir Kazić.

Vijeće je na po osam godina zatvora osudilo nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima Fadila Čovića, kao i upravnika "Silosa" Bećira Hujića, dok su komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika u "Silosu" Halid Čović osuđeni na po šest godina.

Bivši upravnik u kasarni "Krupa" Šerif Mešanović osuđen je na sedam, a nekadašnji stražar Nermin Kalember na pet godina zatvora.

Sva osmorica su osuđeni za zločine nad civilima srpske i hrvatske nacionalnosti, a oslobođeni krivice za zločine nad ratnim zarobljenicima, s obzirom na to da je Vijeće kojim je predsjedavala Minka Kreho utvrdilo da su svi zatočenici bili civili.