Sud BiH
109

Ukinuta presuda kojom je bivši ministar Sadik Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora

B. T.
Sadik Ahmetović (Foto: Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Klix.ba)
Nakon žalbe Sud BiH je u Vijeću Apelacionog odjeljenja ukinuo prvostpenu presudu kojom je bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora zbog optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Potvrdila nam je to njegova advokatica Senka Nožica.

Tom presudom Ahmetović se teretio da je potpisivanjem ugovora o djelu omogućio uposleniku Adnanu Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi, čime je nanio štetu budžetu BiH.

Riječ je o periodu od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kada je bio ministar sigurnosti. To je učinio, navodilo se u optužnici, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Bektiću.

Naime, bivšem ministru sigurnosti na teret se stavljalo da je s njim potpisao četiri ugovora o djelu kako bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojim su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i drugi poslovi iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH.

Prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 KM i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM te je budžet BiH oštećen za ukupan iznos od 15.680 KM.