|

Ukinuta presuda Kantonalnog suda u slučaju Bejtić

Ukinuta presuda Kantonalnog suda u slučaju Bejtić
0
F
FENA
30.11.2010. u 15:02
1
komentara
0

dijeljenja
Ukinuta presuda Kantonalnog suda u slučaju Bejtić
Vrhovni sud Federacije BiH donio je rješenje u predmetu protiv optuženog Samira Bejtića kojim uvažava žalbu Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu, te ukida presudu Kantonalnog suda u Sarajevu od 27. juna 2008. i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje.
Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu optuženi Samir Bejtić oslobođen je od optužbe da je učinio krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva iz člana 142. bivšeg krivičnog zakona SFRJ i krivična djela ubistva iz člana 36. stav 2. tačka 1. preuzetog
KZRBiH.

Istom presudom odlučeno je da troškovi krivičnog postupka padaju na teret budžetskih sredstava suda, a porodica ubijenog Zorana Vučurevića, kao i oštećeni su s imovinskopravnim zahtjevom upućeni na parnični postupak.

Na sjednici apelacionog vijeća Vrhovnog suda FBiH federalna tužiteljica ostala je kod navoda iz žalbe kantonalne tužiteljice uz prijedlog da se žalba uvaži, pobijana presuda ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje, saopćeno je danas iz Vrhovnog suda FBiH.

Branitelj optuženog je dao usmeni odgovor na žalbu u kome je osporio žalbene navode kantonalne tužiteljice i istakao da je prvostepeni sud donoseći pobijanu presudu, kojom je optuženog Bejtića oslobodio optužbe, donio pravilnu i zakonitu presudu i predložio da se žalba tužiteljice odbije kao neosnovana.

Navode svog branitelja prihvatio je optuženi i istakao da nije počinio predmetna krivična djela za koja se tereti.

U obrazloženju rješenja Vrhovnog suda FBiH se između ostalog navodi, da je prvostepena presuda ukinuta zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i da su osnovani žalbeni navodi kantonalne tužiteljice koja u prvom redu ističe da prvostepeni sud u svojoj presudi ne navodi razloge o odlučnim činjenicama, odnosno da su razlozi za oslobađajuću presudu nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni.

Vrhovni sud FBiH u obrazloženju rješenja nalaže prvostepenom sudu da pri ponovnom suđenju otkloni učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, vodeći računa i o drugim žalbenim navodima tužiteljice koji se odnose na pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, te izvede sve potrebne dokaze.

Naime, presudom Kantonalnog suda u Sarajevu od 13. jula 2006. Bejtić je bio oglašen krivim i osuđen na kaznu od 14 godina i šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela ratni zločin protiv stanovništva iz člana 142. KZSFRJ i dva ubistva iz člana 36. stav 2. preuzetog KZRBiH u vezi sa članom 25. bivšeg KZSFRJ.

Navedena presuda je ukinuta rješenjem Vrhovnog suda FBiH od 16. januara 2007. godine i predmet je bio vraćen na ponovno suđenje prvostepenom sudu koji je optuženog presudom iz juna 2008. godine oslobodio od optužbi.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...