{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukinuta prvostepena presuda za zločine u Zvorniku

F
15.10.2010. u 17:05
0
0
Ukinuta prvostepena presuda za zločine u Zvorniku
0
Ukinuta prvostepena presuda za zločine u Zvorniku
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je prvostepenu presudu kojom su Ljubo Tomić i Krsto Josić oslobođeni odgovornosti za zločine protiv civilnog stanovništva na području Zvornika.
Održavanje suđenja pred Apelacionim vijećem Sud BiH je odredio uvažavajući žalbe Tužilaštva BiH.

Tomić i Josić su u martu ove godine nepravosnažno oslobođeni krivnje da su kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) u junu 1992. u mjestu Kozluk (općina Zvornik) pucali u svoje komšije koje su se krile u šumi i tom prilikom ubili tri civila, dok je jedan uspio pobjeći.

Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu na ovu presudu i zatražilo održavanje ponovnog suđenja zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka te pogrešnog i nepotpunog utvrđivanja činjeničnog stanja.

- Mislimo da je sudsko vijeće uzelo u obzir samo one činjenice koje su im išle u prilog da donesu presudu kakvu su donijeli. Mnoge odlučne činjenice u iskazu jedinog preživjelog svjedoka Vijeće ne obrazlaže, nego postavlja pitanja i iznosi svoje dileme - kazao je tužilac Adnan Gulamović na ročištu za iznošenje žalbi održanom u septembru ove godine.

Odbrane optuženih su smatrale da je prvostepeno vijeće ispravno utvrdilo činjenično stanje te su zatražile da se žalba državnog tužilaštva odbaci kao neosnovana i potvrdi ranija presuda, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: