{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukinuta oslobađajuća presuda Savi Babiću

S
2.9.2014. u 16:42
0
4
Ukinuta oslobađajuća presuda Savi Babiću
0
Ukinuta oslobađajuća presuda Savi Babiću
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH uvažilo je žalbu Tužilaštva i ukinulo presudu Suda BiH kojom je Savo Babić oslobođen optužbe da je počinio zločini protiv čovječnosti, te odredilo održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.
Iz Suda BiH saopšteno je da je presuda ukinuta zbog utvrđene bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Na pretresu će Apelaciono vijeće odlučiti koje je od dokaza izvedenih u prvostepenom postupku potrebno ponovo izvesti, te eventualno o novim dokaznim prijedlozima, a sve radi otklanjanja bitnih povreda odredaba krivičnog postupka koje su dovele do ukidanja prvostepene presude i stvaranja pretpostavki za donošenje nove pravilne i zakonite presude.

Imajući u vidu da je prvostepena presuda ukinuta po osnovu bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, Apelaciono vijeće se nije upuštalo u analizu ostalih žalbenih prigovora kojima je osporavana pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja, već je navelo samo kratke razloge za ukidanje prvostepene presude, dok će iscrpna obrazloženja biti sadržana u odluci koja bude donesena nakon okončanja pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Postupanje na drugačiji način, tačnije upuštanje u ocjenu osnovanosti prigovora kojima se ukazuje na nepravilnosti u utvrđenom činjeničnom stanju, predstavljalo bi prejudiciranje ishoda ponovnog postupka.

Sud BiH je, zbog nedostatka dokaza, oslobodio Savu Babića optužbe da je u maju 1992. godine u Bratuncu, kao komandant Vojne policije Vojske Republike Srpske naredio, počinio i propustio da spriječi zatvaranje nesrpskih civila u školu "Vuk Karadžić".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: